Annons

Färre startar eget i Alvesta

Antalet nya företag som registreras i Sverige har minskat och Alvesta följer trenden.
Alvesta • Publicerad 12 juli 2012

Enligt Anita Lindstedt som är rådgivare för nyföretagarcentrum i Alvesta var antalet nyregistrerade företag i maj månad mindre än vid samma tid förra året.

– När kostnaden för att bilda ett aktiebolag halverades var det många som ombildade sina enskilda firmor, detta är efterdyningarna av det, säger Anita Lindstedt.

Annons

Dessutom menar hon att eftersom kostnaden för att starta ett aktiebolag har minskat så väljer fler att starta det istället för enskild firma.

I Kronoberg har antalet nya enskilda firmor, handelsbolag, kommanditbolag och aktiebolag minskat med 14 procent juni 2012 jämfört med juni 2011 enligt NyföretagarCentrum i Sverige. Men Anita Lindstedt är inte orolig. Hon menar på att det är en normal nivå nu och att fler startar företag på hösten.

– Det brukar vara så. Då har man haft tid under sommaren och tänkta igenom sina idéer, säger hon.

Men det gäller också att man får lån av bankerna för sin idé.

– Många nysvenskar ha massor med idéer som kanske inte funnits i Sverige innan, men då gäller det att bankerna sätter till pengar och det är inte alltid så lätt, säger Anita Lindstedt.

Carolina Svensson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons