Annons

Fem miljoner skäl till att samarbeta

IUC Teknikcentrum har beviljats 4,7 miljoner kronor av Europeiska socialfonden för att utbilda några av länets företagare.
Alvesta • Publicerad 20 december 2010
Magnus Lesshammar, vd IUC Teknikcentrum och projektledaren Nicolai Nilsson i verkstaden hos Direktlaminat, ett av 16 företag som ingår i projektet som tilldelats 4,7 miljoner av ESF. Foto: Max Jedeur-Palmgren
Magnus Lesshammar, vd IUC Teknikcentrum och projektledaren Nicolai Nilsson i verkstaden hos Direktlaminat, ett av 16 företag som ingår i projektet som tilldelats 4,7 miljoner av ESF. Foto: Max Jedeur-PalmgrenFoto: Max Jedeur-Palmgren

Effektivisering och samarbete står på schemat för de 16 inblandade tillverkningsföretagen.

”Vi driver ett utvecklingsprojekt som medfinansieras av EU” lyder den lapp som ligger på mötesbordet i Direktlaminats lokaler i Hjortsberga. I rummet sitter representanter för fem företag från trakterna kring Alvesta och Ljungby; BK produkter, Svets & Mekano, Scanditronix Magnet, Ronbe plåt & svets och Direktlaminat.

Annons

Den icke-vinstdrivande organisationen IUC Teknikcentrum har samlat 16 av länets medelstora tillverkningsföretag för att börja sätta sprätt på de 4,7 miljoner kronorna som Europeiska socialfonden (ESF) beviljat.

Fram till april 2012 ska företagarna utbildas i vad som kallas lean production, ett slags företagstänkande som utvecklats i Japan för att minimera slöseri med resurser i tillverkningsföretag.

Projektledaren Nicolai Nilsson förklarar att företagsfilosofin ”lean”, (från engelskans ”mager”) inte bara är för effektivisering i leden, utan även ska öka de anställdas motivation för att jobba för företagets bästa.

– Det är framför allt idén med samarbetet mellan företagen som ESF betonar som värdefull i sin motivering av anslagen, säger Magnus Lesshammar, vd för Teknikcentrum.

”Samarbeta när man kan, konkurrera när man måste” är devisen för företagen som genom detta projekt får tillfälle att arbeta med erfarna konsulter och föreläsare på ett sätt som är självklart för stora företag men ovanligt för små och mellanstora.

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons