Annons

Finns behov av tydligare styrning

Inga anmärkningar riktas mot styrelseledamöterna i Huseby bruk AB eller mot dess vd. Men lekmannarevisorn Elsa Jönsson har ändå en del kritiska synpunkter.
Alvesta • Publicerad 2 juni 2014

Elsa Jönsson anser, att det är olämpligt att ordförande och vice ordförande fattar beslut i frågor som rör den löpande förvaltningen, vilket är fallet i Huseby AB.

– Detta är enligt min synpunkt vd:s uppgift, skriver hon i granskningsrapporten.

Annons

Revisorn anser, att det är otydligt vilket mandat vd har att fatta beslut i den löpande förvaltningen. Elsa Jönssons uppfattning är att arbetsordningen mellan styrelsen och vd:n inte står i linje med reglerna om löpande förvaltning i aktiebolagslagen. Därför måste vd:s uppdrag göras tydligare.

Rekommendationen i rapporten är att Huseby AB ser till att förtydliga mål och styrning av verksamheten i exempelvis ägardirektiv, som också beskriver målen för verksamheten tydligare:

– Ägardirektiven bör innehålla och ställa krav på bland annat ekonomisk uppföljning och verksamhetsuppföljning, vilket ger en tydligare styrning av bolaget.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons