Annons

Företagare fick rätt om vattentaxan

Ett ramaskri från kommunens företagare blev följden, när nya va-taxan började gälla 1 januari 2010. Vissa fick en höjning med 300 procent. Men chockhöjningen har blivit en måttlig höjning i stället.
Alvesta • Publicerad 8 december 2010

Alvesta kommun, som bara tillämpade nya regler från högre ort, har justerat taxan och ändrat på formuleringarna dokumentet om vatten- och avloppstaxan.

Den börjar gälla 1 januari 2011, om kommunfullmäktige antar de nya beräkningsmetoderna.

Annons

Den justerade taxan har redan börjat tillämpas, så inga företagare har behövt betala skyhöga priser för vatten och avlopp, säger Robert Olesen (S), ordförande i kommunstyrelsen, som klubbat den nya skrivningen och föreslår att fullmäktige godkänner den.

Problemet med den första taxan var att den beräknades på lägenhetsyta och med en omräkningsfaktor för företagen. För företagare med stora lokaler blev taxan mycket hög. Nu har omräkningsfaktorn justerats så att beräkningsmetoden inte missgynnar industrier med stora lokalytor.

Marknadschef Tomas Hedevik och Bertil Sandberg, tekniska avdelningen, haft en stundom tuff dialog med de hårdast drabbade företagarna.

– Va är en komplex verksamhet som ska gå runt. Brukarna ska betala kostnaden, kommunerna får varken tjäna på den eller bidra till den. Gamla taxan gynnade industrier och hyreshus på villaägarnas bekostnad, säger Hedevik.

– Nu har det jämnats ut. För cirka 15 företagare med de största lokalerna löste vi situationen med att vi delade lokalytan med 600 i stället för med 200, när de kom över 4 000 kvadratmeter. Då blir enheterna, det vill säga lägenheterna, som taxan beräknas på, färre, och taxan inte så dyr, säger han.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons