Annons

Författare gav elever skrivtips

Leif Jacobsen, författare av ungdomsböcker, har besökt Vislandaskolan, fått nya läsare och delat med sig av erfarenheter till blivande författare.
Alvesta • Publicerad 8 mars 2012
Leif Jacobsen pustar ut efter föreläsningen och flankeras av Mattias Bellenby och Ola Larsson. Moana Jepsen, Ebba Mjärling, Louise Karlsson, Ellinor Sunesson och Sofie Skagert-Lönn stående.
Leif Jacobsen pustar ut efter föreläsningen och flankeras av Mattias Bellenby och Ola Larsson. Moana Jepsen, Ebba Mjärling, Louise Karlsson, Ellinor Sunesson och Sofie Skagert-Lönn stående.Foto: Margitta Lennartsson

Leif Jacobsens författarbana började när han insåg, att nästan inga böcker handlade om mopeder, som betytt så mycket för honom när han var ung och som är så viktiga för många unga killar.

Så han skrev en nästan helt sann historia om Bang, Krille och Petter och Lukas, trimmade moppar och polisjakter. Det blev fler böcker efter premiären med Razzia. Uppföljarna fick titlarna Stulen och Det enda rätta. I höst avslutas serien med Allt eller inget.

Annons

– Nu är det som om jag tycker att det ska vara så här, att man ska köra trimmade mopeder och jäklas med polisen. Men så är det inte, jag vill berätta om det andra, att vi var ett gäng och ingen var utanför, sade Leif Jacobsen.

– Vi hade respekt för varandra i gänget, inte sådan respekt som man pratar om i gäng i Malmö, där handlar det om fruktan, vår respekt var att ta hand om varandra.

Leif Jacobsen läste avsnitt ur böckerna och lite ur sin senast utkomna, en fantasybok om pojken Denni. Åhörarna fick se bilder av mopeder, fick veta vad en motor består av och vilka delar som modifieras vid trimning.

– För att en story ska bli trovärdig måste man sätta sig in i det. Jag kom ju ihåg en del från när jag hade moppe, men jag var tvungen att ta reda på mycket nytt. CDI-boxar fanns inte på min tid.

Leif Jacobsen uppskattades av eleverna. Moana Jepsen, Mattias Bellenby, Ola Larsson och Sofie Skagert -Lönn, som inte läst någon av mopedböckerna sade efteråt, att de skulle göra det. Föreläsningen var en del i samarbetet mellan skolan och Vislanda bibliotek och syfte var att inspirera i novelltävlingen som biblioteket arrangerar på skolan.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons