Annons
Vinterkräksjukan har nått Kronobergs län. Ett 70-tal boende och personal på äldreboendet Björkliden i Vislanda är de första som insjuknat.
Alvesta • Publicerad 28 december 2010

Den första personen blev dålig dagen efter lucia. Några dagar senare hade vinterkräksjukan med symtom som illamående, kräkningar och diarré, spridit sig till stora delar av personalen och de boende.

– Cirka 90 procent av våra boende har varit sjuka, och 50 procent av personalen. Sammanlagt rör det sig om ett 70-tal personer, säger Ingrid Gunnarsson, enhetschef på äldreboendet Björkliden.

Annons

Helgen före jul var man tvungen att ställa in det traditionella julbordet där anhöriga medverkar, och lappar hängdes upp på dörrarna där man avrådde från att besöka äldreboendet.

På grund av smittorisken har man försökt att isolera de boende som fått tillbringa tiden i sina bostäder och även äta sin mat där, då matsalen hållits stängd.

Träffpunkten, där det brukar vara dagliga aktiviteter, har också varit stängd och under några dagar tog man inte emot några personer till korttidsplatserna.

Nu verkar det dock som om smittspridningen har klingat av, och bara enstaka personer är sjuka. Inga restriktioner finns kvar.

Två positiva prover visar att det rör sig om vinterkräksjukan (caliciviruset):

– Detta är de första fallen i vinter i hela länet, konstaterar Arne Runehagen, smittskyddsläkare på Landstinget Kronoberg.

Nu skickas proverna vidare till Malmö för vidare analys.

– Vi vill gärna veta så här tidigt på säsongen vad det rör sig om för slags virus och titta närmare på det, säger Arne Runehagen.

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons