Annons

Fritidsgården arbetar för en trygg miljö

Boende på Gärdesvägen i Alvesta har upplevt skadegörelse mot gatan. Bara några hundra meter bort ligger fritidsgården, som arbetar för att skapa en trygg miljö för ungdomar.
Alvesta • Publicerad 13 juni 2014
Fältassistent Peter Vittnavall och fritidsledare Jessica Madsen träffar många ungdomar på fritidsgården i Alvesta. Foto: Linnéa PeterssonBrännvinsutställning på Hjärtenholm
Fältassistent Peter Vittnavall och fritidsledare Jessica Madsen träffar många ungdomar på fritidsgården i Alvesta. Foto: Linnéa PeterssonBrännvinsutställning på HjärtenholmFoto: 

Sabina Popovic har tidigare i veckan berättat för Smålandsposten att hon sett fyra till fem tonårskillar kasta sten på hennes hus.

Rose-Marie Larsson är fritidsgårdschef i Alvesta kommun.

Annons

– Jag vill inte förringa det som hänt på Gärdesvägen men det är inte alla ungdomar som gör så, säger hon.

Fritidsgården i Alvesta arbetar för att skapa en miljö där ungdomar kan vara sig själva och släppa alla krav som de har på sig.

– Vi har fantastiska ungdomar. Jag har jobbat med ungdomar i 35 år, så det är någonting jag kan stå för, de är fantastiska. Det finns problem i samhället som gör att inte alla ungdomar mår bra, det gäller vuxna också. Det är viktigt att det inte är ”vi” och ”dom”. Det är ”vi”, säger Rose-Marie Larsson.

Hon tycker att det är viktigt att ungdomar är sysselsatta och känner att de är en del av samhället.

– Vi hade hoppats på att fler ungdomar skulle få feriejobb och att fritidsgården kunde vara öppen hela sommaren, säger Rose-Marie Larsson.

Hon menar att desto fler som har en sysselsättning, desto lugnare blir det nattetid.

– Innan upplevde vi att de var mycket ute på nätterna. Har de jobb går de hem, de behöver sova, säger hon.

Peter Vittnavall är fältassistent i Alvesta. Hans och fritidsgårdens uppgift är att vara stöd för ungdomarna och skapa en öppen miljö.

– Vi är inte polisen, vi kan inte göra deras jobb. Däremot kan vi ha en bra dialog med polisen om vad de kan göra, säger Peter Vittnavall.

Både han och Rose-Marie Larsson tycker att det är viktigt att skapa en relation mellan vuxna och ungdomar.

Annons

– Det måste finnas vuxna ute i samhället och vuxna som har en relation till ungdomarna. Men det är också meningsfullt med fritidsaktiviteter, där kan de samlas kring någonting de tycker är roligt och någonting som det tycker om att göra, säger Rose-Marie Larsson.

Hon kände inte till skadegörelsen på Gärdesvägen men hon har haft möte med boende på gatan tidigare under våren, efter att snöbollar kastats på området.

Linnéa Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons