Annons
Kammarrätten har upphävt en dom som ger en ung funktionshindrad kvinna rätt till personlig assistans.
Alvesta • Publicerad 5 oktober 2010

Barn- och ungdomsnämnden i Alvesta anser att den unga kvinnan inte behöver personlig assistans enligt lagens krav utifrån gjorda utredningar.

Personlig assistans handlar om individens förmåga att själv tillgodose grundläggande behov som personlig hygien, måltider, av- och påklädning och kommunikation med andra. Det klarar kvinnan enligt nämnden.

Annons

Men beslutet överklagades och länsrätten hade en annan uppfattning, att kvinnan hade rätt till personlig assistent. Barn- och ungdomsnämnden överklagade länsrättens dom.

I yttrandet till Kammarrätten framför Alvesta kommun, att ett rättegångsfel begåtts, eftersom länsrätten grundade sitt dom på en utredning, som Försäkringskassan gjort i ett annat ärende tidigare.

Kommunen kritiserar Länsrättens motivering för domen, den saknas, menar kommunen:

– Det framgår inte med ett enda ord i motivering på vilken grund länsrätten gjort denna bedömning. Domen saknar därför enligt Barn- och ungdomsnämnden motivering. Den uppfyller inte det lagstadgade kravet på att det av beslutet ska framgå de skäl som bestämt utgången, står det i kommunens yttrande.

Kammarrätten kommer fram till att den unga kvinnans hjälpbehov är begränsat. Hennes hjälpbehov är mer av motiverande och aktiverande karaktär och ska därför inte beaktas vid beräkningen av de grundläggande behoven. Därför är inte de grundläggande behoven av sådan omfattning att hon är berättigad till personlig assistans enligt lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, anser Kammarrätten.

Kammarrättens beslut kan överklagas.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons