Annons

Gångväg ska bana väg för turister

Så nära men ändå så långt borta. Så sammanfattar Edith Karlsson och Lars-Erik Bergström sin kamp med att bygga en gångväg ut till Spjällsjön i Torne.
Alvesta • Publicerad 5 oktober 2010
300 meter långt och cirka sex meter bred är gångvägen tänkt att bli.
300 meter långt och cirka sex meter bred är gångvägen tänkt att bli.Foto: Emma Ståhl
Lars-Erik Bergström hoppas att sista ordet inte är sagt om gångvägen ut i Spjällsjön.
Lars-Erik Bergström hoppas att sista ordet inte är sagt om gångvägen ut i Spjällsjön.Foto: Emma Ståhl

De köpte Torne gård 1998 med tanken att bygga upp en turistverksamhet och erbjuda boende i unik kulturhistorisk och naturskön miljö.

Torne gård är nämligen en systergård till Huseby bruk, och har ägts av familjen Stephens. Under årens lopp har man bland annat helrenoverat flera hus på herrgården, återställt trädgårds- och parkmiljön och renoverat i huvudbyggnaden för att göra plats åt ännu fler turister till sin bed & breakfast-verksamhet.

Annons

Nu är siktet inställt på nästa projekt - att vidareutveckla upplevelseturismen på Torne gård. Det genom att kunna erbjuda paketlösningar riktade till fiskare, fågelskådare och andra naturintresserade.

Men Länsstyrelsen har satt stopp för deras plan att göra en gångväg ut till Spjällsjön.

– I dag kommer ingen ut i sjön. Det skulle betyda mycket för vår verksamhet om vi även kunde erbjuda fiske. Möjligheterna är stora att få en ökad turism till hela området, säger Bergström.

I dag finns redan en väg fram till sankmarken som omger Spjällsjön. Därifrån är det cirka 300 meter till sjön där fiskar som abborre, gädda, mört och sutare finns.

Länsstyrelsen anser att en gångväg avsevärt försämrar livsvillkoren för djur och växter i området, samt försämrar våtmarkens vattenhushållande förmåga.

Därmed beviljas inte dispens från strandskyddsbestämmelserna och man förbjuder vattenverksamhet.

– Vi tror inte att djuren och naturen påverkas nämnvärt av att folk går ut hit och fiskar, säger Edith.

– Vi vill göra sjön tillgänglig för alla. Att ro ut med en båt och fiska, bara fika eller promenera i området skulle betyda mycket för vår verksamhet men även för de boende i bygden, säger Bergström.

Paret har överklagat länsstyrelsens beslut till Miljödomstolen.

– Vi är angelägna om att få den här gångvägen, och hoppas att vår överklagan ger resultat.

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons