Annons

Generaldirektör på besök – lärde sig mer om G-kraft

Tre projekt på Allbo lärcenter stöds av Europeiska Socialfonden. I går fanns generaldirektören Åsa Lindh på plats för att få en inblick i bland annat G-kraft.
Alvesta • Publicerad 20 augusti 2010
Johan Eneroth, utbildningsstrateg på Allbo lärcenter, träffade i går Åsa Lindh, generaldirektör för Europeiska Socialfonden.
Johan Eneroth, utbildningsstrateg på Allbo lärcenter, träffade i går Åsa Lindh, generaldirektör för Europeiska Socialfonden.Foto: Emma Ståhl

Det är ett projekt som ska minska arbetslösheten i utsatta grupper. Till dessa hör ungdomar, invandrare och långtidsarbetslösa.

Europeiska Socialfonden (ESF) har gått in med över åtta miljoner kronor i projektet som ska pågå till oktober 2011.

Annons

I slutet av januari i år började de första deltagarna från Alvesta, Växjö och Ljungby kommun. Hittills är det 97 personer som deltagit.

Av dem har 45 procent varit ute på praktikplatser under projektets gång. 23 procent har efteråt påbörjat en anställning och 10 procent studier.

-Vi är väldigt nöjda hittills. Vi kommer att överskrida målsättningen med 280 deltagare totalt, berättar projektledare Magnus Nilsson.

Motivationssamtal, coachning, fysisk träning, prova-på-platser på utbildningar och möjlighet till körkortsutbildning med språkstöd är några exempel på aktiviteter som ska leda till att deltagarna kommer närmare arbetsmarknaden.

-Det känns som ett väl genomfört projekt. Engagemang och ett långsiktigt tänk verkar finnas här på Allbo lärcenter, sa Lindh som försöker att vara ute i verksamheten för att se hur projekten man stöttar fortlöper.

Under gårdagens träff diskuterades bland annat hur man skulle kunna förbättra arbetet med framtida projekt. Tungroddheten i ansöknings- processen lyftes fram:

-Just detaljplaneringen i budgeten är svår att göra, säger Nilsson. Sedan tycker vi att beräkningen av medfinansiering missgynnar svaga grupper som exempelvis funktionshindrade.

-Vi är medvetna om detta, men vissa krav måste finnas med i ansökan. Frågan om möjligheten för undantag av medfinansiering har vi lyft till regeringen, svarade Lindh.

Det andra projektet på Allbo lärcenter som ESF stöttar – Funktionshindrades rätt till arbete – tar sin början i nästa vecka. Det riktar sig till vuxna med lindrig psykisk utvecklingsstörning. På tisdag börjar 15 personer.

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons