Annons

Gymnasieskola med hög trivselfaktor

Eleverna på Allbo lärcenters gymnasieskola trivs med sin skola. De ger skolan betyg och placerar sig också i topp i en betygsundersökning, som näringslivet ställt samman.
Alvesta • Publicerad 21 mars 2012
Minsta klassen har högsta trivselfaktorn på Allbo lärcenter. Miranda Eriksson, Hulda Järeslätt, David Eriksen, Agnes Persson, Elliot Sahlberg och Emma Dahlquist trivs bra.
Minsta klassen har högsta trivselfaktorn på Allbo lärcenter. Miranda Eriksson, Hulda Järeslätt, David Eriksen, Agnes Persson, Elliot Sahlberg och Emma Dahlquist trivs bra.Foto: Margitta Lennartsson
Hulda Järeslätt.
Hulda Järeslätt.Foto: Margitta Lennartsson
Elliot Sahlberg.
Elliot Sahlberg.Foto: Margitta Lennartsson
Emma Dahlquist.
Emma Dahlquist.Foto: Margitta Lennartsson

De som trivs bäst är eleverna på estetiska programmets första läsår, musikprofilen. De är en liten grupp på sex elever men känner sig inte udda.

– Man känner det som att det är en stor klass. Man börjar snacka med folk väldigt snabbt här, det gäller hela programmet, säger Emma Dahlquist.

Annons

- Det är väldigt bra. Alla umgås med alla, säger hon.

Några av eleverna valde Allbo lärcenters gymnasieskola just för att den är liten. Miranda Eriksson bytte skola i sent skede, hon hade precis gjort proven på en skola i Växjö och kände att det inte passade.

– Det var så konstigt där, stelt och stort. Här trivs jag jättebra, det är lagom stort. Jag kan inte komma på något som skulle kunna vara bättre - det skulle vara värmen då! Det är jättekallt i klassrummet, säger Miranda Eriksson.

De är nöjda med den tid de får ägna åt profilämnet, som är musik. Men David Eriksen skulle gärna vilja ägna i stort sett all lektionstid åt musik. Elliot Sahlberg trivsel på skolan påverkas av kompisarna i årskurs två.

– Jag spelar i ett band med några i tvåan. Det var kompisar som fick mig att börja här, säger Elliot Sahlberg.

Hulda Järeslätt började en månad in på höstterminen, men det påverkar inte hur hon kommit in bland skolkamraterna.

– Jag trivs jättebra. Jag gillar instrumentundervisningen och att jag får ha två olika instrument, säger Hulda Järeslätt.

I klassen går även Huldas gamla klasskompis från Värnamo Agnes Persson.

– Jag trivs jättebra. Det är mycket musik och lärarna är bra, säger Agnes Persson.

Antalet enkäter som skickades ut var 201

99 procent av de som svarat trivs på skolan

96 procent känner sig trygga på skolan

Hälften av eleverna svarar, att rasistiska åsikter och trakasserier förekommer ofta eller ibland.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons