Annons

”Han försöker frysa ut mig och trycka ner mig”

Kommunens revision fungerar inte som den ska enligt revisionens ordförande Anita Lindstedt (S). Hon menar att orsaken är personangrepp mot henne.
– Vi har förtroende för revisionen. Men revisorerna måste ha förtroende för varandra, säger presidiets ordförande Tommy Everthsson (A-A).
Alvesta • Publicerad 28 juni 2014
Foto: 
Foto: 
Tommy Everthsson (A-A), ordförande i presidiet.
Tommy Everthsson (A-A), ordförande i presidiet.Foto: Emma Ståhl

Anita Lindstedt har skrivit till kommunfullmäktiges presidium om situationen. Hon skriver att hon inte kommer att godkänna minnesanteckningarna från ett revisionsmöte, som hon bifogat.

Anteckningarna har skrivits av den professionelle revisor som de politiskt tillsatta revisorerna samarbetar med. Där står bland annat:

Annons

”Börge tar upp en ny ”fadäs” av ordförande. Tar det aldrig slut? Nu ytterligare en skrivelse som saknar relevans. Revisionen har förpestats under senare år. Börge tar upp att han går dit han blir inbjuden utan att fråga om lov. Bengt tar upp sin syn på saken liksom Tuula som blivit inbjuden till utbildningsnämnden. Mats tar upp att det är ok att gå om vi bjuds in.”

En del av konflikten handlar om olika meningar om revisorernas rätt att närvara i nämnd- och styrelsemöten, när dessa behandlar ärenden som inte berör revisionsfrågor. En del handlar om det som hände i fjol, när vissa revisorer ifrågasatte om ordförande var jävig på grund av sin sambo.

Enligt kommunallagen är sammanträdena slutna. Kommunfullmäktige kan besluta att öppna mötena för andra, som revisorerna. Vilket inte fullmäktige har gjort.

Anita Lindstedt anser att nu har det gått så långt att hon måste göra något.

– Ända sedan jag började har jag fått höra att revisionen inte är trevlig att vara med i längre. Det är påhopp på mig. Han försöker frysa ut mig och trycka ner mig med härskartekniker och säger att jag förpestar revisionen. Men vi har ett arbete att utföra, säger hon och syftar på Börge Nielsen (V).

Hon har inte fått svar än från presidiets ordförande Tommy Everthsson (A-A).

– Han sade, att han först ville se minnesanteckningarna och att vi skulle avvakta.

Börge Nielsen säger så här:

– Hon har ingen rätt att bifoga minnesanteckningar. Hon bryter mot allt, minnesanteckningarna blir offentliga. Varje gång vi träffas har hon gjort ett nytt fel. Det är ett fatalt fel att lämna in och diarieföra minnesanteckningar, de är interna.

Har du sagt att Anita Lindstedt förpestar revisionen?

Annons

– Ja, jag säger alltid som det är. Jag säger att det inte är lika trevligt och att jag anser att det beror på henne.

Påverkar situationen sam-arbetet i revisionen?

– Ja, den påverkar nog. Men vi utför ju inte själva granskningen, den görs professionellt. Hon har fel om revisorernas rätt att närvara i sammanträden. Är revisorer inbjudna har vi rätt att närvara. Blir jag inbjuden till ett möte går jag oavsett vad hon skickar ut för papper.

– Hon har varit med i två år. Det skar sig tidigt och så har det accelererat, säger Börge Nielsen, som tillägger att han är irriterad över att presidiet inte ännu besvarat revisionens skrivelse om jävfrågan.

Tommy Everthsson trodde inte att situationen i revisionen var så illa som den är.

– Vi trodde att det lugnat sig. Vi är deras arbetsgivare, men vi får inte styra deras arbete på något sätt och vi är inte med på mötena heller, säger han.

Kommer presidiet att göra något med anledning av Anita Lindstedts skrivelse?

– Det ska till mycket för att man ska göra något. Det är partierna som tillsatt revisorerna som man får lita till i det läget. Det är svårt att hitta en angreppspunkt, när det rör sig om personliga bitar.

Börge Nielsen kritiserar att presidiet inte besvarat brevet som ifrågasatte om ordförande var jävig. Din kommentar?

– Vi har inte besvarat den officiellt. Kanske ska vi göra det. Vi har löst liknande situationer smidigt tidigare. Anita Lindstedt deltog inte i en granskning där det var jäv på grund av hennes sambo.

Annons

Börge Nielsen är kritisk mot att revisionsordförande skickat in minnesanteckningar så att de blivit offentliga. Vad säger du om det?

– Hon bedömer att det är så allvarligt att hon skickat in anteckningarna. Då är det så. Det är personliga bitar som inte fungerar. Det är inte lätt, säger han.

”Ända sedan jag började har jag fått höra att revisionen inte är trevlig att vara med i längre. Det är påhopp på mig.”

”Ja, jag säger alltid som det är. Jag säger att det inte är lika trevligt och att jag anser att det beror på henne.”

Politiskt tillsatta revisorer i Alvesta kommun med uppdrag att granska kommunens verksamhet är följande:

Anita Lindstedt (S), ordförande

Bengt Sjöstrand (M), vice ordförande

Tuula Jokinen (M)

Mats Nilsson (C)

Börge Nielsen (V)

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons