Annons

”De som ritat detta kan aldrig ha sovit utomhus förut”

Den nya lägerplatsen vid Trollberget i Åsnens nationalpark har inte mottagits väl hos vana friluftsmänniskor. Den är dyr och värdelös, menar Calle Sand.
Alvesta • Publicerad 2 mars 2018 • Uppdaterad 3 mars 2018
Ett katastrofalt bygge, menar Calle Sand som menar att design har fått gå före funktion när lägerplatsen vid Trollberget ritades.
Ett katastrofalt bygge, menar Calle Sand som menar att design har fått gå före funktion när lägerplatsen vid Trollberget ritades.Foto: Oliver Karlsson

Det är i ett inlägg på Facebook Calle Sand riktar skarp kritik mot den nya lägerplatsen. När Smålandsposten når honom utvecklar han sitt resonemang.

– Den förvånar mig väldigt eftersom det är väldigt enkla saker som ska till för att en lägerplats ska fungera. Det är inte raketforskning. De som ritat detta kan aldrig ha sovit utomhus förut, säger han.

Annons

Det är framförallt bristen på sådant som gör det möjligt att övernatta och laga mat som förvånar honom. Lägerplatsen saknar ett fungerande vindskydd och eldstaden som bör ligga i direkt anslutning till vindskyddet är placerad 25 meter bort. Utöver det tillkommer avsaknad av tillräckligt med ved för att göra upp en ordentlig eld samt att det är förbjudet att ta ved från skogen.

– Den finns bra information om vad man ska tänka på när det gäller utformandet av en så här plats och väl beprövade lösningar. ””men hur en lägerplats ser ut har ingen betydelse om inte funktionen finns där, säger han.

Grillplatsens placering tjugofem meter ifrån vindskyddet kritiseras av Cale Sand. Det snålt tilltagna vedförrådet åker också på en känga.
Grillplatsens placering tjugofem meter ifrån vindskyddet kritiseras av Cale Sand. Det snålt tilltagna vedförrådet åker också på en känga.Foto: Oliver Karlsson

Med lång erfarenhet av friluftsliv har han slagit läger på många övernattningsplatser genom åren och menar att de allra flesta är av låg standard. Skillnaden på dessa och Trollbergets är dock kostnaden.

– Så mycket pengar man har lagt på detta hade man kunnat göra något som känts schysst. Istället har man fått till det sämsta jag sett någonsin. Man hade fått bättre utväxling om man hade gett en burk bullens varmkorv till den lokala scoutföreningen och låtit de göra något, säger Calle Sand.

Annika Bladh är projektledare för invigningen av Åsnens nationalpark och berättar att det finns en tanke bakom utformningen av parkens byggnader.

– Budskapet till arkitekten var att byggnaderna ska harmoniera med vår tanke om kantighet och sten. Det finns mycket sten runt sjön Åsnen och vi ville hitta en identitet som går i linje med detta. Det mynnade ut i dessa femkantiga byggnader, berättar hon.

De kantiga byggnaderna är i linje med den identitet man vill att nationalparken ska ha, berättar Annika Bladh.
De kantiga byggnaderna är i linje med den identitet man vill att nationalparken ska ha, berättar Annika Bladh.Foto: Oliver Karlsson

Att eldstadens placering skulle vara problematisk håller hon inte med om.

– Grillplatsen är placerad nere vid vattnet så du kan sitta och titta ut över nejden. Många uppskattar och vill sitta nere vid sjön och vi tyckte det var fint att ha den där. Hade vi placerat den vid vindskyddet hade det blivit trängre däruppe, säger hon.

Däremot håller hon med om att vedförråden kanske inte är tillräckliga.

– De vedförråd som finns vid grillarna är små. De räcker för den enskilda personen eller familjen som kommer och grillar men inte för större grupper. Vi vet inte riktigt hur vi ska lösa vedförrådet ännu men vi kommer ha tillsyn flera gånger i veckan och då ingår det att fylla på ved, säger Annika Bladh.

Karl-Magnus LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons