”Hej då, Vegbyskolan”

Det har skrivits skolhistoria i Moheda. Skolavslutningen på Vegbyskolan i går var den sista.
Alvesta • Publicerad 19 juni 2010
Klass två hade en sista mysstund i klassrummet i Vegbyskolan, innan alla gick till hembygdsparken.
Klass två hade en sista mysstund i klassrummet i Vegbyskolan, innan alla gick till hembygdsparken.Foto: Margitta Lennartsson
Monica Svensson, Lille Lundstedt, Pia Gunnarsson, Ingrid Wallström, Britt-Marie Nielsen, Elisabeth Ek, Birgitta Karlsson och Lena-Maria Berg håller som bäst på att packa flyttlådorna på Vegbyskolan.
Monica Svensson, Lille Lundstedt, Pia Gunnarsson, Ingrid Wallström, Britt-Marie Nielsen, Elisabeth Ek, Birgitta Karlsson och Lena-Maria Berg håller som bäst på att packa flyttlådorna på Vegbyskolan.Foto: Emma Ståhl
Julia Vernersson, Emilia Borglund, bakom dem Amanda Widroth, Odin Selén, Karl Vernersson, väntar på att marschen till hembygdsgården ska börja och de ska lämna Vegbyskolan för gott.
Julia Vernersson, Emilia Borglund, bakom dem Amanda Widroth, Odin Selén, Karl Vernersson, väntar på att marschen till hembygdsgården ska börja och de ska lämna Vegbyskolan för gott.Foto: Margitta Lennartsson
Bugg är ingen konst för Vegbyskolans treor. De närmaste paren är Simon Janholm och Emilia Holmqvist och Hilda Söderberg och Adam Selén.
Bugg är ingen konst för Vegbyskolans treor. De närmaste paren är Simon Janholm och Emilia Holmqvist och Hilda Söderberg och Adam Selén.Foto: Margitta Lennartsson
Sommarlov Skolavslutningen på Vegbyskolan i går var den sista. Lukas Lindahl och Gustav Nicklasson gillade att gå i tåget mot hembygdsparken.
Sommarlov Skolavslutningen på Vegbyskolan i går var den sista. Lukas Lindahl och Gustav Nicklasson gillade att gå i tåget mot hembygdsparken.Foto: Margitta Lennartsson

Men den var lika festlig och traditionell som den brukar. Med marsch till skolornas gemensamma avslutning i hembygdsgården, flaggor, sommarpsalm, sång, dans och tal av rektor.

Det som avvek var Vegbylärarnas sångframträdande i parken. Att de skulle sjunga på scenen var en överraskning även för en del av lärarna.

Men den gamla slagdängan om 34:an, kåken som det är klart med och som ska gå in i himmelen satt perfekt och publiken, eleverna, föräldrar, morföräldrar och andra anförvanter applåderade.

Vegbyskolan var skola i 34 år.

– Det är lite vemodigt, sade läraren Lille Lundstedt några dagar före skolavslutningen, när Smålandsposten träffade en del av lärarna bland flyttlådor och stök och bök.

Flera av dem menade då, att de skulle sakna skolan med matsal i mitten och klassrum runt om.

Men i hembygdsparken var det inga ledsamheter. Vegbyeleverna sjöng, bland annat Pippis sommarvisa, och de äldre eleverna på Mohedaskolan gjorde också framträdanden.

Vid höstterminens start träffas man igen i Mohedaskolan, där Vegbyeleverna ska flytta in nybyggda baracker.

– Det blir lite som att komma hem igen. Det blir bättre om alla är på samma ställe och är det kul med lite nytt, sade läraren Pia Gunnarsson.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.