Annons

Hela styrelsen deltog inte i beslutet

På ett extrainsatt styrelsemöte i Allbohus Fastighets AB beslutade man plötsligt att arbetsbefria vd:n Lennart Lindstedt med bibehållen lön på cirka 65 000 kronor i månaden.
Ärendet kom upp utan någon som helst förhandsinformation.
-Det här är omvälvande och jag blev chockad, säger Kent Mandorff (MP), suppleant i styrelsen.
Alvesta • Publicerad 6 december 2011
Monica Pihl (C), ledamot i Allbohus Fastighets AB.
Monica Pihl (C), ledamot i Allbohus Fastighets AB.Foto: Marie Magnusson

Den 17 oktober beslutade styrelsen att ge Lennart Lindstedt arbetsbefrielse med bibehållen lön fram till juni 2012. Hans anställningsavtal går egentligen ut i maj 2012 då han fyller 62 år. Beslutet är taget trots att en ny vd inte kan vara på plats innan dess.

Handlingen förklaras med att det behövs en ny vd för att driva de förändringar som är på gång med nybyggnation och omorganisation. Detta trots att Lindstedt varit med och förberett åtgärderna.

Annons

Flera av bolagets styrelseledamöter köper inte förklaringen till att Lennart Lindstedt entledigades och sättet det gick till på.

Styrelseledamoten Monica Pihl (C var med på mötet.

-Den här punkten kom under övrigt. Först hade vi ett möte allihop, sedan gick personalen ut, däribland Lennart Lindstedt. Jag visst inte om att det här skulle ske så på en gång, säger hon.

Monica Pihl känner till att det har funnits klagomål från personalen när det gäller Lennart Lindstedts sätt att leda arbetet med Allbohus.

-Förtroendet hade minskat. Det var mycket gnissel, men var den ömma punkten var vet jag inte. Men det här var det bästa för Allbohus, säger Monica Pihl.

Suppleanten Kent Mandorff (MP) och ledamoten Lars-Olof Franzén (A-A) deltog inte på mötet.

-Jag fick ingen kallelse, men det kanske har att göra med att jag är suppleant. Jag är upprörd över att styrelsen inte helt och hållet fått säga bu eller bä om det här. Vid sådana här stora skeenden bör man ha hela styrelsen med sig. Jag blev chockad, säger Kent Mandorff.

- Dessutom borde man ha diskuterat vem som skulle gå in som tillförordnad vd. Det var tydligen redan klart med Karl-Olov Rydå.

Mandorff tycker att det verksamhetsmässigt hade varit bättre om Lennart Lindstedt hade suttit kvar sin tid ut.

- Det här kunde ha gjorts lite smidigare. Detta för nu med sig extra kostnader för Allbohus.

Annons

Lars-Olof Franzén fick en kallelse som han inte kunde öppna och kom därför inte. Han är upprörd över hur affären har skötts.

–Det finns inget klart motiv till varför Lindstedt skulle bli arbetsbefriad. Det här är skumt. Detta kan inte vara hela sanningen. Man sitter och förhandlar bakom ryggen när det handlar om demokratiska processer. Presidiet kan inte köra sitt eget race. Det är bittert för hyresgästerna att betala för honom i tre år till. För jag antar att Lindstedt har ett pensionsavtal, säger han.

Den 17 november hölls ett nytt styrelsemöte. Ärendet fanns inte heller då med på dagordningen.

-De beklagade bara att man gått förbi delar av styrelsen. Det är inget att göra åt nu, säger Lars-Olof Franzén.

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons