Annons

Högt betyg höll inte

Alvesta kommuns ekonomi fick högsta betyg av Svensk Kommunrating i höstas. Det betyget kan ifrågasättas nu; senaste delårsrapporten säger något helt annat.
Alvesta • Publicerad 24 juli 2012

Bara cirka 70-talet av Sveriges alla 290 kommuner ligger i den toppklass, som Alvesta befann sig i höstas.

Då ordnades en presskonferens och flaggan var i topp, när Kommunratings vd Hans Jensevik besökte Alvesta och kommenterade resultatet av den ekonomiska utredningen.

Annons

Redan då antyddes, att det lätt kunde komma smolk i glädjebägaren:

– Ligger man i topp är det jobbigt. Ekonomi är ett jobbigt system, man måste erövra den varje år och får alltså jobba för att behålla betyget. Organisationen måste hålla tempo. Fram till december år 2012 måste man jobba in 30 miljoner för att få behålla betyget, sade Hans Jensevik då.

Kommunalråd Mats Johnsson (M) sade:

– Det gäller att hela tiden vårda ekonomin. Vi ska fortsätta vara en a-ekonomi.

Senaste numret av Kommunexperten, Kommunratings tidning, har en artikel om Alvesta kommuns toppbetyg. Men senaste delårsrapporten talar om att det saknas 27,6 miljoner kronor i årets budget, kostnaderna ökar mer än intäkterna, trots nya lån har inte kommunens likviditet förbättrats.

Kan Alvesta kommun dra in 30 miljoner kronor i år och fortsätta ha en ekonomi i toppklass?

– Jag vågar inte uttala mig om hur Hans Jensevik skulle bedöma men att dra in 30 miljoner blir inte genomfört. Hans hade en idé om att minska kostnaderna och öka intäkterna. Men nästa budget är inte lagd så och delårsrapporten talar emot det, menar ekonomichef Kjell Rosenlöf.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons