Annons

Huseby får kraftigt höjt driftsbidrag

Alvesta kommuns driftsbidrag till Huseby bruk höjs rejält för nästa år: 1,15 miljoner kronor i stället för 350 000 kronor.
Alvesta • Publicerad 27 december 2013

Det har kommunfullmäktige beslutat. Förslaget var från början att Huseby bruk driftsbidrag skulle höjas till 800 000 kronor.

Men kommunstyrelsens ordförande Mats Johnsson (M) begärde ordet och yrkade att det befintliga driftsbidraget skulle höjas med 800 000 kronor.

Annons

– Det är en förutsättning för att om detta ska fortsätta vara en pärla från och med innevarande år att det beviljas ett tillägg på 800 000 kronor, sade Mats Johnsson och tillade, att han fått detta bekräftat från olika håll, genom protokoll och besök på bolagsstämmor.

Mats Johnsson sade också, att man kan ha synpunkter på avtalet mellan Huseby bruk AB och Statens fastighetsverk.

Sven Sunesson (C) instämde i Mats Johnssons yrkande.

– Jag yrkar bifall. Huseby bruks avtal med fastighetsverket ger omöjliga möjligheter utan det här bidraget, sade Sven Sunesson.

Bakgrunden är en skrivelse från Huseby bruks vd Sofie Magnusson.

Enligt skrivelsen är driftskostnaderna underfinansierade med cirka 650 000 kronor per år, vidare saknar bolaget medel för utvecklande projekt och behöver dessutom pengar för att sätta det nybyggda caféet i drift till säsongen 2014.

Utöver det kraftigt höjda driftsbidraget har fullmäktige beslutat att gå i borgen för ett lån till bolaget, som kommunen betalar ränta och amorteringar på.

Huseby bruk AB drivs av Växjö och Alvesta kommuner tillsammans. Huvudägare är Alvesta kommun.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons