Annons

Jens ska göra skollunchen till en härlig matupplevelse

– Mumsfilibaba, tyckte eleverna på Grönkullaskolan när två matföretag bjöd på en annorlunda skollunch. Nu vill Alvesta kommun ge alla elever en högre och jämnare matupplevelse. Uppdraget går till nye kostchefen Jens Reinecke med ett förflutet på PM & Vänner.
Alvesta • Publicerad 13 december 2010
Jens Reinecke blir ny kostchef i Alvesta kommun. Foto: Emma Ståhl
Jens Reinecke blir ny kostchef i Alvesta kommun. Foto: Emma StåhlFoto: 
Celine Wilhelmsson lät sig bjudas på wokad mat av Jan Fransson.
Celine Wilhelmsson lät sig bjudas på wokad mat av Jan Fransson.Foto: Emma Ståhl
Felicia Svärdh och Mattias Engdahl åt med god aptit även om de föredrar spagetti och köttfärssås.
Felicia Svärdh och Mattias Engdahl åt med god aptit även om de föredrar spagetti och köttfärssås.Foto: Emma Ståhl
Marie Constantinescu och Albin Sherifi tyckte att maten smakade gott.
Marie Constantinescu och Albin Sherifi tyckte att maten smakade gott.Foto: Emma Ståhl

Vid årsskiftet tillträder han som chef för en ny organisation som ska leda till tydligare och jämnare villkor för skolmaten på Alvestas skolor.

Tidigare har ansvaret för skolköken på kommunens skolor legat på respektive enhet och rektor som bestämt hur mycket pengar som ska läggas på skolmaten. Detta har gjort att förutsättningarna skilt sig åt då vissa skolor satsat mer, andra mindre på skolmaten.

Annons

Utredningen visar att varken förvaltningen eller nämnden har haft ett helhetsgrepp. Nu är det slut på det. Den första januari tillsätts Jens Reinecke som blir chef för all kökspersonal inom grund- skolan och med fullt budgetansvar.

Han kommer att ha en handledande funktion och bland annat ansvara för kompetensutveckling.

– Vår förhoppning är att ytterligare höja kvaliteten på skolmaten. Sen vill vi renodla ledarskapet i grundskolan. Rektorerna ska inte ha för många strängar på sin lyra, säger Mats Martinsson, chef på förvaltningen för barn och ungdom.

– Det innebär en röd tråd genom verksamheten, och en trygghet för oss anställda att ha en speciell chef, säger Gunilla Nilsson, husmor på Grönkulla- skolan och som varit med och gjort utredningen.

Kostchef Jens Reinecke är från Växjö och har jobbat i restaurangbranschen sedan 1994. Han har bland annat varit köksmästare på PM?&?Vänner och är sedan tio år lärare på Kungsmadskolan.

– Jag vill utvecklas och ta mig an större utmaningar i mitt arbete. Jag är tacksam att ha förmånen att få vara med och bygga upp kostchefstjänsten.

Före jul ska han ha besökt alla grundskolekök. En del har han redan hunnit med.

– Det finns mycket engagemang bland personalen. Jag ser fram emot att komma i?gång.

Rektorerna på förskolorna kommer att ha kvar ansvaret över måltiderna, med stöd av Reinecke som kostsamordnare.

När Smålandsposten nyligen hälsade på i Grönkullaskolans matsal fanns två representanter för två matföretag, Kurt Larsson och Jan Fransson, på plats för att servera nudlar, kyckling och grön-saker från en stor wokpanna som eleverna fick ta maten ur.

Annons

Mattias Engdahl och Felicia Svärdh i årskurs 3 B gillade maten även om de föredrar spagetti och köttfärssås när de får välja.

– Det var gott men lite starkt.

Albin Sherifi i årskurs 2B höll med:

– Mums, det är jättegott.

Totalt tillagades mat till nästan 900 personer, då även gymnasieskolans elever serverades samma mat.

– Det är roligt att det händer lite i matsalen som bryter av från vardagen. Vi brukar nappa på olika koncept från företag för att ha lite temaverksamhet i köket, säger husmor Gunilla Nilsson.

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons