Annons

Jobbade på kommunen i 40 år – får 916 kronor i tjänstepension: ”Jag blir både ledsen och arg”

När Ingela Lindvall gick i pension efter 40 år i Alvesta kommuns tjänst beräknades hennes tjänstepension utifrån lönen hon hade på 80-talet.
– Jag blir både ledsen och arg. Att det har blivit fel är en sak, men rätta till felet då, säger hon.
Alvesta • Publicerad 5 juli 2022 • Uppdaterad 8 juli 2022
Ingela Lindvall i Växjö har hamnat i kläm till följd av en regel i ett äldre tjänstepensionsavtal. När hon gick i pension från Alvesta kommun för snart ett år sedan beräknades hennes tjänstepension på lönen hon hade för över 30 sedan.
Ingela Lindvall i Växjö har hamnat i kläm till följd av en regel i ett äldre tjänstepensionsavtal. När hon gick i pension från Alvesta kommun för snart ett år sedan beräknades hennes tjänstepension på lönen hon hade för över 30 sedan.Foto: Anna Karolina Persson

I augusti förra året fick Ingela Lindvall, 65 år, som bor i Växjö, ut sin första pensionsutbetalning efter att ha jobbat nästan 40 år inom Alvesta kommun. Sista åren jobbade hon som administratör på utbildningsförvaltningen.

Totalt fick hon ut 10 274 kronor efter skatt. 916 kronor av dem utgjorde tjänstepensionen. Att den skulle vara låg kom inte som en chock.

Annons

– Jag visste att jag inte skulle få mer och jag har varit på mina chefer om det flera gånger. Sedan är det inte så lätt att tjabba mot en kommun, vad har jag för chans?

Ingela Lindvall har varit deltidsanställd och långtidssjukskriven större delen av sin anställning. Hon började som vårdbiträde 1981 men kunde inte fortsätta efter att hon diagnostiserats med svår ledgångsreumatism. Eftersom hon hade utbildning för administrativt arbete och fyra års erfarenhet från Ikea fick hon i stället en administrativ tjänst.

– Jag tänkte hur ska detta gå ekonomiskt att bara jobba halvtid, men min läkare ombesörjde så att jag fick förtidspension för de 50 procenten jag inte kunde jobba. Ekonomiskt blev det bättre men jag hamnade i en fälla, säger hon.

Här saknas innehåll

När ett nytt pensionssystem infördes för offentligt anställda 1998 blev hon enligt praxis för anställda med sjukersättning på deltid kvar i det gamla systemet (PA-KL) där tjänstepensionen samordnades med den allmänna pensionen.

Redan då fanns en farhåga om att det kunde slå fel för dem som fortsatte jobba deltid fram till pension. Därför skrevs en paragraf in, som kallas ”karriärsbestämmelsen”. Det ger arbetsgivare möjlighet att göra en så kallad jämförelseberäkning. Då beräknas pensionen på en färskare lön.

För ett par år sedan tog två kvinnor i Lycksele kommun, som befann sig i samma situation, strid för en höjning av garantinivån.
För ett par år sedan tog två kvinnor i Lycksele kommun, som befann sig i samma situation, strid för en höjning av garantinivån.Foto: Anna Karolina Persson

En sådan begäran om en alternativ jämförelseberäkning anser Sveriges kommuner och regioner (SKR), i en rekommendation från 2018, att arbetsgivare normalt borde se positivt på.

Ingela Lindvall visste inte hon var drabbad hon var på ett möte med banken i ett privat ärende för många år sedan. Eftersom hon vid den tidpunkten jobbade med personaladministration och löner centralt på kommunen började hon ifrågasätta varför det inte avsattes 4,5 procent av årslönen till pension för henne som för andra anställda. Svaret från dåvarande personalchef var att det skulle bli för dyrt.

– ”Nu talade du om hur mycket vi blev lurade”, kontrade jag med. Då blev det knäpptyst. Det är inte klokt. Jag förstår inte hur man kan behandla någon som redan är sjuk såhär. Jag hade mycket ansvar och trivdes jättebra på kommunen. Jag har varit en tillgång mer än en belastning.

”Det är inte att vi försöker mygla oss till pengar utan det är vad vi egentligen skulle ha. Det är ynkligt att en kommun kan göra såhär.”
Ingela Lindvall

Några månader innan Ingela Lindvall tänkte gå i pension kontaktade hon sitt fackförbund Vision för att ge det en sista chans.

– Jag tänkte att om jag börjar ta ut pension kanske jag inte kan säga något sen. Jag fick tag i en på facket centralt som var insatt i det här. Hon har under ett års tid vid upprepade tillfällen sökt kommunen och erbjudit sig att hjälpa till för att lösa problemet, men bara fått undanflykter om pandemin med mera.

Annons

– Detta är fruktansvärt dåligt och nonchalant. Även om det bara är några hundralappar mer så är det fler än jag som sitter i denna sitsen och man behandlar inte folk såhär. Skriver man ett avtal och det slår fel får man rätta till det. Det är inte att vi försöker mygla oss till pengar utan det är vad vi egentligen skulle ha. Det är ynkligt att en kommun kan göra såhär.

När Ingela Lindvall gick i pension fick hon svart på vitt att hennes tjänstepension grundades på det hon tjänade från 1984 till 1987. Då låg hon på en årsinkomst runt 40 000 kronor.

– Det är lite skillnad mot de sista åren när jag hade en årsinkomst på mellan 150 000 och 170 000.

Med den pensionen hon har i dag känner hon att hon lever på marginalen och inte har råd att unna sig någonting.

– Det har jag egentligen aldrig kunnat men jag hade hoppats på att kunna göra någon resa, säger Ingela Lindvall.

Finns det någonting du hade kunnat göra annorlunda för att inte hamna i denna situationen?

– Nej, det tror jag inte. Det enda var att jag blev erbjuden en 75 procent tjänst på socialen men när jag rådfrågade min reumatikerläkare avrådde hon mig bestämt och sa att jag skulle vara glad om jag klarade av att jobba halvtid.

Ingela Lindvall trivdes bra med sitt jobb som administratör på Alvesta kommun. "Jag har alltid varit positiv och glad även om jag är sjuk. På gott och ont. Folk tror inte riktigt att jag är så dålig.”
Ingela Lindvall trivdes bra med sitt jobb som administratör på Alvesta kommun. "Jag har alltid varit positiv och glad även om jag är sjuk. På gott och ont. Folk tror inte riktigt att jag är så dålig.”Foto: Anna Karolina Persson

Fem fakta om tjänstepension

• Tjänstepensionen är den del av pensionen som betalas av arbetsgivaren.

• Ungefär 9 av 10 anställda har tjänstepension.

• För de som jobbar inom kommun, region eller statligt finns det alltid tjänstepension via avtalen.

• Ett bra riktmärke är att spara mellan 4,5 till 6 procent av månadslönen före skatt.

• Tjänstepensionen utgör ungefär en fjärdedel av den totala pensionen för en genomsnittlig pensionär.

Källa: Pensionsmyndigheten

Anna Karolina PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons