Annons

Julpynt väcker minnen

För de vars hjärta klappar lite extra för julen är Östregårds antik- och loppmarknad ett populärt utflyktsmål.
Alvesta • Publicerad 16 december 2010

– Många minnen väcks till liv när man går här. En bonad, tomte eller julgranskula kan få en att minnas till exempel barndomens jular, säger Ann-Kristin Johansson som driver Östregård antik- och loppmarknad.

Företaget köper upp dödsbon och samlar därmed på sig julsaker året om. Under en intensiv julvecka säljs ett hundratal kartonger med saker som hör julen till. Vissa saker är över 100 år gamla, vissa har inte bidragit med julstämning i mer än några år.

Annons

– Det är svårt att åldersbestämma julpynt, eftersom det inte syns på slitaget. Många har varit rädda om sitt pynt, och det står ju inte framme så länge varje år, säger Johansson.

Heissnertomtar från Tyskland är speciellt eftertraktade då de har ett högt samlarvärde:

–?De går utan att man hinner blinka. Annars är folk intresserade av allt möjligt som har med julen att göra. Vi har en del saker som står uppe även sommartid, annars är det i november som de mest inbitna börjar fråga efter julpyntet, konstaterar Ann-Kristin Johansson.

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons