unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Kommunalråd åtalas för miljöbrott - högg ned träd

Kommunalrådet Thomas Johnsson (M) röjde upp sin strandtomt utan lov.
Nu åtalas han misstänkt för brott mot områdesskydd.

Förra sommaren fällde Thomas Johnsson bland annat flera träd på sin strandtomt i Oby utanför Alvesta utan att ha dispens från strandskyddet. Han har även berett marken och sått en ny gräsmatta på tomten.

När han sedan sökte dispens från kommunen i efterhand fick han avslag och överklagade till länsstyrelsen, som inte tagit något beslut ännu.

Men nu åtalas politikern misstänkt för brott mot områdesskydd som är reglerat i miljöbalken.

Genom sitt agerande står det i stämningsansökan att han ”av oaktsamhet hindrat allmänheten från att beträda ett område den annars fått färdas fritt på.” samt att han ”väsentligt förändrat livsvillkoren för djur- eller växtarter.”

Thomas Johnsson förnekar brott i förhör men vidgår händelseförloppet.

Han menar att allt arbete började med att kommunen ålade honom att installera en infiltrationsanläggning. Först var det tänkt att anläggningen skulle ligga på platsen där han brutit mot strandskyddet. Sedan ändrade kommunen sitt beslut och flyttade den tänkta platsen.

Då hade Johnsson redan anlitat en entreprenadfirma som startat arbetet och han menar att tanken var att då förbättra tomten eftersom stora delar var i dåligt skick.

– När arbetet är påbörjat så ger jag instruktionerna att det är lika bra att iordningställa den ytan när vi ändå̊ har människor och ändå är i gång, säger han i förhöret.

Sedan fick han ett brev från kommunens miljöinspektör där han fick veta att han brutit mot strandskyddet.

Han säger att han var helt ovetande om att det krävs dispens för att göra den här sortens arbete på sin egen tomt. Han menar också att det inte fanns något värde i biten mark som han rensat bort.

– Jag hade inte en tanke på att strandskydd överhuvudtaget skulle vara aktuellt.

– Det fanns inte i min värld.

Johnsson menar också att det är en plats som allmänheten inte har tillgång ändå eftersom det är en avskild udde och att vägen har en låst bom.

– Från sjösidan har jag bara varit med om ett tillfälle att det har kommit folk och det var några kanotister som var ute när det bl̊åste på̊ Salen.

Nämnden för myndighetsutövning har tidigare beslutat att Johnsson måste återställa marken till sitt tidigare skick.

Thomas Johnsson skriver i ett sms till Smålandsposten att i nuläget inte har några kommentarer.