Annons

Konflikthantering på schemat

Nu har ledningsgruppen och rektor Erik Engsbråten på Allbo lärcenter arbetat fram en handlingsplan för att stoppa trakasserierna på skolan.
Alvesta • Publicerad 10 oktober 2012
Erik Engsbråten, rektor för Allbo lärcenter.
Erik Engsbråten, rektor för Allbo lärcenter.Foto: 

Smålandsposten har tidigare i höst rapporterat om trakasserier mot kvinnliga elever på Allbo lärcenter. De har bland annat blivit utsatta för verbala kränkningar och psykningar av en grupp killar.

Det har lett till att de knappt vill gå till skolan längre. Rektorn för transportutbildningarna, Britt Ask Rydgård, har fått ta emot massiv kritik och har så här långt hållit en låg profil.

Annons

Men nu tiger inte Allbo lärcenter längre.

Erik Engsbråten, som är rektor för Allbo lärcenter, skriver i ett klargörande att skolan har beslutat om en handlingsplan, som presenterades för personal och elever för några dagar sedan.

Den 30 till den 31 oktober sker en utbildningsdag i konflikthantering för personalen. Mellan den 5 och den 23 november fortsätter utbildningsdagarna för personalen i tvärgrupper.

Mellan den 26 november och den 19 december ska eleverna få ha konkreta övningar i konflikthantering.

Handlingsplanen ska ge bakgrundskunskap och konkreta metoder för att arbeta med konflikter. Till detta kommer skolan att ta hjälp utifrån, kontakter är redan tagna.

Erik Engsbråten skriver att lösningen inte är att elevgrupperna inte ska träffas.

”Det är en lösning som vi som skola inte kan acceptera. Vi behöver ha mer av möten och mer av kommunikation.”

Han skriver också att personalen uppfattade det som att det blivit lugnare efter sommarlovet och att ingen hade hört några klagomål förrän den stora mediala uppmärksamheten den 18 september.

Han förklarar tystnaden med att man i stället för att informera, satte i gång att utreda anklagelserna och att man inte ville gå ut med felaktig information.

Engsbråten beklagar att man inte gick ut med någon information eftersom man inte insåg behovet av det just då.

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons