Annons

Konkurs drabbar 12 anställda

Bröderna Åkessons markentreprenad AB försattes i går på egen begäran i konkurs vid Växjö tingsrätt.
Grimslövsföretaget har tolv anställda som berörs av konkursen.
Alvesta • Publicerad 12 augusti 2010
Bröderna Åkessons markentreprenad AB i Odensjö utanför Grimslöv begärdes i dag i konkurs vid Växjö tingsrätt.
Bröderna Åkessons markentreprenad AB i Odensjö utanför Grimslöv begärdes i dag i konkurs vid Växjö tingsrätt.Foto: Emma Ståhl

Orsaken till konkursen är en bergkross, en så kallad larvkross, som inte fungerat som det var tänkt. Maskinen köptes in för 4,5 miljoner kronor men när den inte fungerade valde man att inte betala tillverkaren. Det är nu skulden för maskinen som ligger bakom det ekonomiska obeståndet.

– Vi köpte en maskin och den höll inte måttet helt enkelt, säger företagets vd Arne Åkesson.

Annons

Företaget vill inte hamna i en process som pågår i flera år när det är möjligt att det slutar i en förlikning med kostnader på i bästa fall halva beloppet.

– Vi har skrivit på ett orimligt kontrakt. Man kan inte fortsätta föra arbetet framåt när man vet att en sådan smäll väntar, säger Arne Åkesson.

Bolaget med sitt säte i Odensjö, utanför Grimslöv har funnits sedan 1988. De har bedrivit verksamhet under två olika firmanamn. Alvesta bergtäkt, som har producerat och sålt grus, samt PMA, en verksamhet som innefattat entreprenad-, mark- och anläggningsarbeten.

I de två firmorna fanns vid konkursen tolv anställda. Förhoppningen hos företagets ledning är att man ska kunna vara med och ta över verksamheten i en ny konstellation framöver och då även ta över den nuvarande personalen.

– Vi tittar på det. Framtiden ser ljus ut ändå. Det gäller att samla mod nu, säger Arne Åkesson.

Under gårdagskvällen informerades de anställda av konkursförvaltaren, Erik Gabrielsson, och företagets ledning kring konkursen. Fram till det att företagets verksamhet övertas eller under uppsägningstiden kommer de anställda omfattas av den statliga lönegarantin.

Företaget har ett antal löpande uppdrag, bland annat Sjöparken i Alvesta. Dessa uppdrag ska nu företaget försöka lämna över till andra entreprenörer.

Smålandsposten har sökt en facklig representant för en kommentar men inte lyckats nå någon.

Erik Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons