Annons

Koppartjuvar slet av stuprör och kapade åskledare på kyrkan

Avslitna stuprör och hängrännor. Avklippt åskledare. Tillbucklade fönsterplåtar. Moheda kyrka fick under natten till torsdag besök av koppartjuvar.
Alvesta • Publicerad 19 oktober 2012
Kyrkoherden Daniel Sjöö visar var koppartjuvarna härjade. Moheda kyrka hade fram till i torsdags varit förskonad från kopparstölder. Foto: Christoffer Nilsson
Kyrkoherden Daniel Sjöö visar var koppartjuvarna härjade. Moheda kyrka hade fram till i torsdags varit förskonad från kopparstölder. Foto: Christoffer NilssonFoto: 

I samband med morgonbönen på torsdagen upptäcktes stölden.

Tjuvarna hade dragit ner stuprör och hängrännor, kapat åskledaren och försökt bända loss några av fönsterplåtarna som också är av koppar. Det sistnämnda hade de dock ingen framgång med, plåtarna satt för hårt.

Annons

– Vi har nästan väntat att det här skulle hända, säger kyrkoherden Daniel Sjöö och syftar på andra kopparstölder den senaste tiden.

Stölden skedde på kyrkans norra sida som vetter bort från bilvägen. Undantaget en sparsam nattbelysning på kyrkans sidor har tjuvarna fått arbeta i skydd av mörkret. Dock måste något ha hänt som har gjort att de skrämdes i väg, menar Daniel Sjöö, eftersom de inte fick med sig så mycket.

– Det är mycket möjligt att de kommer tillbaka i natt, säger han.

Daniel Sjöö gissar att det är en liga som ligger bakom.

– I somras var det några konstiga personer som gick runt kyrkan och spanade.

Han säger att de uppträdde misstänkt men påpekar samtidigt att de inte behöver ha någon koppling till stölden natten till torsdagen.

Han spekulerar vidare i hur kyrkan kan förhindra liknande stölder i framtiden.

– Jag läste i tidningen att man kan stryka på ett ämne på kopparn som gör att ens dna fastnar. Då är det lätt att spåra tjuven.

Under samma natt utsattes Rydaholms kyrka för en liknande kupp. Enligt Daniel Sjöö utesluter inte polisen att det kan röra sig om samma förövare.

Det är första gången Moheda kyrka drabbas av kopparstöld. Kyrkan har polisanmält händelsen.

Christoffer Nilsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons