Annons

Kylan räcker inte för att göra snö

Kylan är inte tillräcklig för snötillverkning. Liftarna står still i Hanaslövsbacken. Men hoppet om att Hanaslövsberget ska bli ett skidåkarnas eldorado även denna vinter är inte ute.
Alvesta • Publicerad 4 januari 2012
Anders Lindahl, snöansvarig för Hanaslövsbacken.
Anders Lindahl, snöansvarig för Hanaslövsbacken.Foto: 
De vita vyerna lyser ännu med sin frånvaro i Hanaslövsbacken. Utförs- och snowboardåkarna bara väntar på att det ska bli så snörikt som på den här bilden.
De vita vyerna lyser ännu med sin frånvaro i Hanaslövsbacken. Utförs- och snowboardåkarna bara väntar på att det ska bli så snörikt som på den här bilden.Foto: Urban Nilsson

I backen väntar goda ting på skidåkarna. Nu finns det belysning i hela mittenbacken, som öppnats upp för att ge plats åt en mindre snowboardpark, där lagom stora gupp ska locka lite yngre åkare.

Men detta kräver som sagt snö. Liksom skidskolan, som brukar öppna i början av januari.

Annons

-På en vecka har vi båda liftarna i gång. Det tar fyra dygn att göra snö till en backe. Helst ska det vara tio till tolv grader kallt, säger Andes Lindahl, som är snöansvarig.

Hur känns det att vara ”snögubbe” i det här vädret?

-Det hade varit roligare om det varit snö. Men hoppet får vi inte överge, det är inte första gången vi sitter i denna situation, säger han.

Skräckåret Anders Lindahl minns är år 2007. Då gjordes inte någon snö alls.

När kan man göra snö?

-Man kan göra snö när det är två minus. Någon timme på dagen kan man hålla på då. Men det bör vara fyra, fem grader kallt och ska man göra snö måste man veta att kylan håller i sig.

-Nu går vi bara och tittar på hur vädret ska bli. På lördagsnatten ska det bli åtta minusgrader. Men på dagen ska det bli regn. Då kan vi inte göra något, säger han.

Så Fun Park för både nybörjare och avancerade åkare, det preparerade längdskidspåret, de tre nedfarterna, barnliften, pulkabacken, grillplatsen, serveringen och värmestugan ligger ödsliga så länge inte vinterkylan biter tag.

Och föreningarna ASOK och Friluftsfrämjandet som sköter verksamheten får inte de inkomster den ger. Snöbristen ger tapp också på annat sätt: ideella krafter kan ledsna och hoppa av.

Vi har en organisation med 120 personer. Får de inte vara med och jobba tappar vi folk, säger Anders Lindahl.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons