Annons

Kyrkan vill utveckla arbetet med Tyrolen

Vislanda-Blädinge pastorat vill utveckla sitt arbete med uppsökande diakonalt arbete i arbetslivet. Men även samarbetet med Tyrolen i Blädinge ska utvecklas. Nu ansöker pastoratet om 50 000 kronor från Växjö stift till en förstudie.
Alvesta • Publicerad 19 december 2013
Kyrkan och Tyrolen i Blädinge samarbetar och vill fortsätta med det.
Kyrkan och Tyrolen i Blädinge samarbetar och vill fortsätta med det.Foto: Andre Larsson
Anders Lindow är kyrkoherde i Vislanda-Blädinge pastorat.
Anders Lindow är kyrkoherde i Vislanda-Blädinge pastorat.Foto: John Nordh

Vislanda-Blädinge pastorat ska göra en förstudie i samtal med företag och organisationer till en konkret plan för hur man ska arbeta vidare, men också hur man ska arbeta vidare med Tyrolen i Blädinge.

– Stiftet ser positivt på det här, men vi har inte fått några löften. Ska vi göra något på allvar behöver vi pengar som extra resurs. Det tar tid att utveckla sådana här projekt, säger Anders Lindow, kyrkoherde i Vislanda-Blädinge pastorat.

Annons

I ansökan om stiftsbidrag skriver Anders Lindow och ordförande i kyrkonämnden, Kennert Nilsson, att kyrkoherden har inlett en serie besök på företag och andra arbetsplatser. De skriver att det sker en inpendling till Vislanda på 600-700 personer varje dag. Kyrkoherden knyter kontakter med ledning och fack och erbjuder samtal.

Det planeras även att erbjuda en årlig retreat i samarbete med företagen och en samtals- och motivationsgrupp enligt självhjälpsmodellen för långtidsarbetslösa.

Pastoratet har också startat ett samarbete med Tyrolen i Blädinge. Under festivaler på Tyrolen erbjuds deltagarna frukost, lunch, dusch och annan service mot självkostnadspris. Pastoratet erbjuder även vigsel, hittills har det genomförts en. På Tyrolens initiativ genomfördes en musikgudstjänst i Blädinge kyrka.

Lindow och Nilsson skriver att "Vi kommer att finnas närvarande som kyrka vid Tyrolens stora evenemang bl a genom att våra två präster "vandrar" på området samt att vi har en liten husvagn med våra dekaler som vi ska använda som samtalsrum."

Målet är att förstudien ska vara klar i april nästa år.

Marie Magnusson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons