Annons

Lägre hastigheter i bostadsområden

Samtliga bostadsområden i Alvesta, Vislanda och Moheda kan få max 30 kilometer i timmen som ny gällande hastighet. Det blev resultatet efter att nämnden för samhällsplanering röstat igenom den föreslagna hastighetsplanen.
Alvesta • Publicerad 6 juli 2012
Foto: 

För att förbättra trafiksäkerheten i Alvesta, Vislanda och Mohedas bostadsområden kan högsta tillåtna hastigheten komma att sänkas. Efter att nämnden ställt sig bakom förslaget ska Trafikverket yttra sig innan det slutgiltiga beslutet fattas i kommunfullmäktige. Förslaget skulle innebära att alla bostadsområden i Alvesta, Vislanda och Moheda får vägar omskyltade och anpassade till 30 kilometer i timmen färdigt till 2015.

– Vi står inför ett samhälle där vi inte enbart kan anpassa oss efter bilisterna utan vi måste även tänka på de andra trafikanterna, säger Lars-Olof Petersson (S), vice ordförande i nämnden för samhällsplanering.

Annons

Sänkningen ska ske etappvis och inledas med att orternas bostadsområden får 40 kilometer i timmen som ny bashastighet under 2013. Därefter görs anpassning till 30-vägar och allt ska alltså stå klart till 2015.

Kostnaden för projektet är 3,4 miljoner kronor. När det gällde just den ekonomiska biten var nämnden inte överens.

– Det var inget givet beslut att det skulle bli enligt förslaget. Det blev en debatt om kostnaderna och vissa tyckte att det kunde räcka med att införa 40 kilometer i timmen, säger Lars-Olof Petersson.

Efter votering konstaterades att resultatet blev sju röster mot fem där Alvestaalternativet, Folkpartiet och Centerpartiet röstade emot. Förutom de tre större samhällena kommer den nya hastighetsbegränsningen även att gälla i Grimslöv, Lönashult, Hjortsberga, Torpsbruk och Lidnäs.

nya skyltar Redan n ästa år kan det komma att införas 40 kilometer i timmen som bashastighet i Vislanda, Alvesta och Moheda. Foto: Alexander Malmkvist

Nu får bilisterna trampa på bromsen då tanken är att 30 ska vara den nya hastigheten i alla bostadsområden.

NY HASTIGHETSPLAN

År 2013:

?40 km/tim som bashastighet i Alvesta, Moheda och Vislanda.

?30 km/tim i området Svampvägen i Alvesta.

År 2014:

?30 km/tim i området Odlingsvägen, Centrum och Spåningslandavägen i Alvesta.

?30 km/tim i Moheda.

År 2015:

?30 km/tim i området Lekarydsvägen, Växjövägen, Lantmannavägen och Hamrarna/Gärdesvägen i Alvesta.

?30 km/tim i Vislanda

?30 km/tim i Grimslöv, Lönashult, Hjortsberga, Torpsbruk och Lidnäs.

Alexander Malmkvist
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons