Annons

Läkemedelsmiss inte rutinernas fel

Socialstyrelsen avslutar nu ärendet rörande en Lex Maria-anmälan om läkemedelsförväxling på ett särskilt boende i Alvesta kommun.
Alvesta • Publicerad 23 december 2010

Händelsen inträffade i november 2009 då en 92-årig vårdtagare fick en annan vårdtagares medicin. Medicinerna kan leda till komplikationer om de används på fel sätt. Så när misstaget upptäcktes kördes vårdtagaren till lasarettet i Växjö för observation över natten, och kunde återvända dagen efter till sitt hem utan men.

Smålandsposten skrev i början av december att en Lex Maria-anmälan gjorts, och nu är Socialstyrelsen klara med sin utredning.

Annons

De anser inte att det var bristande säkerhetsrutiner på det särskilda boendet som orsakade förväxlingen. Felet låg på en underskötare som inte följde de bestämmelser som fanns.

Eftersom underskötaren i övrigt varit prickfri i sju år, så tycker Socialstyrelsen att denne ska få behålla sitt ansvar för medicinhantering efter förnyad utbildning.

Socialstyrelsen bedömer också att de åtgärder som vidtagits av kommunen varit tillräckliga i förhållande till de säkerhetsrisker som upptäckts.

Max Jedeur-Palmgren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons