Annons

Lakers matcher drar publik i Alvesta

Den digitala satsningen som gjorts i Folkets Hus har lyckats bra. Sändningarna av Lakers matcher drar en trogen skara, så småningom ska även opera direktsändas på storskärm.
Alvesta • Publicerad 28 december 2013
Folkets Hus, Kulturens Hus i Alvesta, har blivit populärt för Lakers-fans på grund av direktsändningarna på storskärm.
Folkets Hus, Kulturens Hus i Alvesta, har blivit populärt för Lakers-fans på grund av direktsändningarna på storskärm.Foto: 
Åke Nilsson fixar biljett. och korvförsäljning och Mattias Nilsson stå för det tekniska, när Lakers matcher direktsänds i Kulturens Hus.
Åke Nilsson fixar biljett. och korvförsäljning och Mattias Nilsson stå för det tekniska, när Lakers matcher direktsänds i Kulturens Hus.Foto: Margitta Lennartsson

Hockeysändningarna startade i september. I början testades även att sända andra än Växjö Lakers matcher men de drog inte så bra.

– Det kom ett par tre personer, så det slutade vi med. Det är bara Lakers matcher som drar, säger Åke Nilsson, en av de som engagerat sig i sändningarna.

Annons

– Lakers matcher drar mellan 20 till 50 personer . Det är bra och vi är nöjda, säger han.

Lakers matcher direktsänds på storskärm i Folkets hus, som numera också kallas Kulturens Hus, med undantag av tillfällen, då bio- och teatersalongen är bokad för annat arrangemang. Bio, teater och kommunfullmäktige är exempel som stoppa sändningarna. Men det blir många matcher ändå.

– Under januari ska vi sända tio matcher, de flesta av Lakers matcher. Nu sänder vi på måndag, när Lakers möter Brynäs i bortamatch. Vi skulle ha sänt även den i torsdags mot Örebro och den på lördag mot Skellefteå om de inte kolliderat med Junior-SM, säger Åke Nilsson, som är en sann hockeyfantast.

– Det är som att sitta i hallen! Man ser vinklar och repriser som på TV. Mycket häftigare än om man sitter hemma, riktigt ljud, riktig bild. Men ser bättre än i hallen, för man ser alla vinklar och repriser på storskärmen, säger han.

En del teknikjusteringar återstår innan opera kan sändas på storbildsduk. Det tar tid att få fram mjukvaror till maskinerna. Men redan i mars blir det musiksändningar live, Melodifestivalen.

– Vi måste justera både ljud och text och det krävs en speciell maskin för att få visa opera. Men vi jobbar på det, säger Åke Nilsson.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons