Annons

Löneförhöjning för Olesen i nya styret

Avgående kommunalråd Robert Olesen (s) får höjd lön som vice ordförande i kommunstyrelsen, ett uppdrag han förväntas få i Alvestas nya styre.
Alvesta • Publicerad 16 december 2010

Det enligt ett förslag, som kommunfullmäktige ska besluta om i dag. I det höjs vice ordförandes arvode från 60 procent av ordförandes arvode till 80 procent.

Samtidigt tas alla andre vice ordföranden i nämnder och styrelser bort, vilket gör att vice ordförandenas arvodespåslag inte blir någon större fördyring av politikerarvodena.

Annons

Å andra sidan tillkommer en personalnämnd och en krisledningsnämnd med arvoderade ordföranden och vice ordföranden. Funktionerna har hittills skötts inom kommunstyrelsen men ska nu bli självständiga.

När förslaget behandlades i kommunstyrelsen ansåg en del av politikerna, att kommunstyrelsens vice ordförandearvode inte skulle höjas.

Har du förståelse för att din löneökning kan irritera?

– Historiskt sett hade vi ju två kommunalråd tidigare, som hade vardera 100 procent och det blir ju mindre kostsamt totalt, svarar Olesen.

Du tror att du kommer att göra rätt för lönen?

– Ja, det tror jag.

En höjning av de politiska partiernas gruppledararvode till 4?000 kronor i månaden finns i förslaget. Gruppledarna ska delta i fyra till sex överläggningar mellan partierna per år.

Fullmäktiges ledamöter föreslås som tidigare få inläsningsarvode, ersättning på 446 kronor per sammanträde och 1?422 kronor för dagtidssammanträden som pågår mer än sex timmar. De föreslås även få ersättning för förlorad arbetsförtjänst.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons