Annons

Många blir utan jobb när Sälgfors får ny ägare

Alvestaåkeriet Sälgfors AB säljs. Köpare är Solnaföretaget Bilspedition Transportörer Utvecklings AB. Uppsägningar kan bli aktuellt.
Alvesta • Publicerad 24 augusti 2010

BTU AB ingår i Schenker AB som är ett av världens största logistikföretag. Avtalet mellan företagen skrevs på i fredags. Därefter informerades facket. I söndags fick de anställda reda på nyheten vid ett stormöte i Alvesta.

Den första september tar man över verksamheten.

Annons

– Anledningen till försäljningen är att vd Anders Sälgfors gick bort i maj, och nu känner hans fru Nina att hon varken vill eller orka driva företaget vidare. Ägaren har sökt efter en lösning i sommar, säger Per Nordén som varit tillförordnad vd sedan slutet av juni. Nordén har haft ansvar för den dagliga driften av bolaget.

Sälgfors AB har i dagsläget ett 60-tal anställda, vilket gör att man räknas till ett stort företag i åkerisammanhang.

Lars Reinholdsson, operativ chef på Schenker AB, säger att det helt klart är aktuellt med uppsägningar efter övertagandet nästa vecka:

– Företaget går inte bra ekonomiskt, och därför är vi tvungna att göra en rekonstruktion. Vi kommer att stoppa in kundavtalet med Ahlsell AB i Schenkers verksamhet till att börja med, sedan får vi titta på hur vi gör med det som blir kvar av kundportföljen.

Hur många kan bli uppsagda?

– Minst hälften, både terminalpersonal och chaufförer. Vi avser att ha allt klart nästa vecka. Det har vi lovat personalen.

Jörgen Danielsson på Svenska Transportarbetareförbundets avdelning 51 i Växjö ser dock positivt på affären:

– BTU AB är en stor och seriös aktör, vilket innebär en trygghet för de anställda. Köparen har råd att ta över och utveckla verksamheten.

Sälgfors AB grundades 1998, och har påbörjat byggnation av en ny terminal på Björnstorps industriområde. Avsikten var att utöka sina lokaler från 600 kvadratmeter till cirka 5 000. De senaste åren har företaget gått från 40 till 60-talet anställda.

”Företaget går inte bra ekonomiskt.”

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons