Annons

Mats Johnsson (M): ”Jag bjuder in med öppen hand”

På kommunfullmäktiges sammanträde i december kan politikerna ta nya beslut kring Alvesta kommuns ansträngda ekonomi. Men fortfarande är det i stort sett bara kommunal­rådet Mats Johnsson (M) som vet hur förslaget ser ut.
Alvesta • Publicerad 11 oktober 2012

Som Smålandsposten berättat går kommunen med miljonunderskott. I förra veckan sa Mats Johnsson att ett ”omställningsprogram” var på gång och som ska stärka ekonomin på längre sikt.

Johnssons målsättning är att paketet ska behandlas av kommunstyrelsen den 30 oktober för att sedan komma upp för avgörande på december månads kommunfullmäktige.

Annons

- Jag vill inte säga något om vad materialet innehåller. Jag vill ta detta i den tågordning jag satt upp. Det har gått ut en kallelse till gruppledarna och de får ett material när de träffar mig nästa vecka.

Ingår det inte att man för diskussioner med de partier man regerar ihop med innan ett förslag läggs fram?

-Man kan arbeta på olika sätt. Men jag bär det yttersta ansvaret trots att jag styr i minoritet.

Mats Johnsson säger att han för att spara tid själv tillsammans med tjänstemän arbetat fram underlaget.

- Jag vill dra i handbromsen. Förslaget innehåller det som jag tror krävs för att få stopp på den ökande kostnadsmassan. Det är mina tankar. Men jag bjuder in med öppen hand.

Robert Olesen (S) fick efter valet 2010 posten som oppositionsråd. Men så mycket opposition blev det inte eftersom partiet valde att samarbeta med tre borgerliga partier med Moderaterna i spetsen. Han är en av dem som vad det lider kommer att få veta vad som står i Johnssons sparpaket.

Hur fungerar ert samarbete med Moderaterna?

-Jag tycker att vi fått ett bra gensvar för vår politik i budget 2013, säger Robert Olesen.

Han tycker det ska bli ”spännande” att se vad Johnssons förslag innehåller.

- Jag tycker det varit alldeles för dålig information till de politiska partierna och ut till folket om vad de moderata ordförandena i de tre nämnder som går med underskott vill göra. Det tyder på lite handlingsförlamning.

Annons

Är ni inte rädda att bara bli betraktade som ett stödparti åt Moderaterna? Det är knappt två år kvar till valet.

-Jo, det är klart att folk kan uppfatta det så. Vi har ju sagt ja till en budget. Sedan ligger det ett jättestort ansvar på den styrande minoriteten att saker genomförs.

Behöver ni inte profilera er?

-Jo, men jag anser att vi har profilfrågor.

Olesen nämner här frågan om fler platser på äldreboendena som en tydlig skiljelinje mellan (S) och (M). Stefan Fehrm

Robert Olesen (S) är spänd på hur Mats Johns­sons (M) spar­paket ser ut.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons