Annons

Missvisande statistik efter langningshärva

Är Alvesta Sveriges farligaste kommun? Ska man tro på statistiken så anmäldes det faktiskt långt fler brott sett till antalet invånare i Alvesta än exempelvis Stockholm under 2011.
Alvesta • Publicerad 4 juli 2012

Brottsförebyggande rådet presenterar varje år siffror på antalet anmälda brott i varje kommun. Tittar man närmare på Alvesta kommun under fjolåret så visar det drygt 4000 anmälda brott jämfört med de tidigare åren då siffran legat stadigt på runt 1500 anmälningar.

Nästan 2000 av de anmälningarna gällde olovlig försäljning av alkohol (jämfört med exempelvis Växjö som hade 79). Statistiken har dock sin naturliga förklaring - smugglingshärvan utanför Grimslöv förra året gjorde att siffrorna sköt i höjden.

– Rent formellt så blir det ett brott vid varje tillfälle de sålde, därför blir siffrorna så här, säger Mats Lagerblad, operativ chef vid polisen i Växjö.

Alexander Malmkvist
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons