Annons

Mördaren vill få tidsbestämt straff

Efter att ha avtjänat tio år för knivmordet på en 84-årig kvinna i Alvesta vill den numera 32-årige mannen ha sitt livstidsstraff tidsbestämt.
Mannen har i veckan lämnat sin ansökan till tingsrätten i Örebro.
Alvesta • Publicerad 15 augusti 2014

Mördaren avtjänar för närvarande straffet på anstalten Saltvik i Härnö­sand som är en av sju anstalter i landet med den absolut högsta säkerhetsklassen.

Mordet på den 84-åriga kvinnan i hennes bostad på Blädingevägen i Alvesta den 12 maj 2004 blev mycket uppmärksammat. Den döda kvinnan hittades först tre dygn senare liggande på köksgolvet.

Annons

Men polisen grep mördaren, som var bosatt i Angered och på tillfälligt besök i länet, en månad senare. Han knöts till brottsplatsen med hjälp av en rad spår som polisens tekniker säkrat.

Under rättegången berättade mördaren att han bröt sig in i kvinnans hus för att stjäla, men plötsligt såg han att kvinnan var hemma. Han gjorde allt för att hindra 84-åringens försök att fly från platsen.

Mördaren knivhögg kvinnan ett 30-tal gånger varav flera hugg var för sig varit dödande. Han drog även en snara runt hennes hals.

Ett vittne som tankade bensin i närheten av brottsplatsen har berättat att han hört en kvinnas mycket höga skrik under ett par tre minuter.

Växjö tingsrätt beskrev i domen mördarens våld som besinningslöst. Efter mordet fortsatte mannen att leta i bostaden efter något att stjäla.

”Hans detaljerade berättelse om hur dödandet gått till visar att han varit fullt medveten om vad han gjort”, påpekade tingsrätten som inte fann några förmildrande omständigheter.

Straffet för mordet och ett personrån i Växjö dagen innan blev livstids fängelse. Frågan som Örebro tingsrätt nu måste ta ställning till är om straffet ska tidsbestämmas eller om mördaren även fortsättningsvis ska avtjäna livstids fängelse.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons