Annons

Mot en ljus framtid för Spånenleden

Nu är arbetet i gång med ett nytt elljusspår i ­Spåningslanda efter många turer i kommunhuset. Med hjälp av ideella krafter beräknas lamporna lysa den sista augusti i år.
Alvesta • Publicerad 27 juni 2014
Foto: 
Foto: 
Hans Sjögren lägger tillbaka jorden över kabeln och Kenneth Arvidsson lägger ut plastband som markering.Anders Fransson, Hans Sjögren och Kenneth Arvidsson tar till tumstocken för att se så att kablarna blir rätt längd.Nyblivne pensionären Anders Fransson är sedan länge medlem i ASOK.Torvald Johansson sköter grävmaskinen när elkabeln ska grävas ner.Brännvinsutställning på Hjärtenholm.
Hans Sjögren lägger tillbaka jorden över kabeln och Kenneth Arvidsson lägger ut plastband som markering.Anders Fransson, Hans Sjögren och Kenneth Arvidsson tar till tumstocken för att se så att kablarna blir rätt längd.Nyblivne pensionären Anders Fransson är sedan länge medlem i ASOK.Torvald Johansson sköter grävmaskinen när elkabeln ska grävas ner.Brännvinsutställning på Hjärtenholm.Foto: Linnéa Petersson
Foto: 

Det 2,5 kilometer långa elljusspåret får 82 energi­snåla lampor. Spåret ansluter till Hanaslövsområdet, vilket ger möjlig­heten att gå nästan en mil på belyst vandringsled.

Tack vare ideellt arbete av medlemmar i Alvesta skid- och orienteringsklubb, ASOK, och material från kommunen blir belysningen möjlig. En av arbetarna är Hans Sjögren.

Annons

– När vi möter folk som går förbi här förklarar vi vad vi gör. Då säger de ”äntligen”, säger han.

Arbetet sker i kommunal regi men ASOK gör arbetet. Under sommaren ska 15 till 20 personer arbeta gratis vid Spånenleden, de flesta pensionärer.

– Det kan vara svårt att få tag i folk som vill jobba ideellt. Men i småkommuner är det svårt att få allt, då måste man hjälpa till, tror jag, säger Hans ­Sjögren.

ASOK förväntar sig kunna dra nytta av nya spåret, särskilt under det mörka vinterhalvåret. Om det blir snö till vintern planerar de att lägga ett skidspår på Spånenleden.

– Vi ser positivt på det här och hoppas att andra gör det också, säger Hans Sjögren.

Linnéa Petersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons