Annons

Nya rör ska rädda dricksvattnet i Moheda

Just nu håller man på att dra nya vattenledningar under Mohedaån, detta för att rädda dricksvattnet för Mohedaborna.
Alvesta • Publicerad 14 mars 2012
Stefan Karlsson jobbar med att sätta ihop rören som ska leda vattnet under ån.
Stefan Karlsson jobbar med att sätta ihop rören som ska leda vattnet under ån.Foto: 
prioriterat Ronny Mörk arbetar för fullt med de nya vattenledningarna.
prioriterat Ronny Mörk arbetar för fullt med de nya vattenledningarna.Foto: Alexander Malmkvist

En vattenläcka i de gamla ledningarna har skyndat på arbetet som nu pågår för fullt.

– Vi har väntat på rätt läge i princip hela vintern, tanken var att vi skulle ha gjort det i höstas, säger Joakim Sandahl, enhetschef på teknisk service på Alvesta kommun.

Annons

Via vattenledningarna under Mohedaån får Mohedaborna sitt dricksvatten. På senare tid har dock de gamla ledningarna sprungit läck och fått lagas provisoriskt flera gånger. Läckorna har inte orsakat mer än några driftstörningar som lagats relativt enkelt. Men vid nya, större läckor skulle invånarnas dricksvatten ha hotats. Bygget av de nya ledningarna under ån har därför varit väldigt brådskande.

– Om det hade blivit en större läcka så hade det varit ett problem. Detta har varit lite som en tickande bomb så vi vill ju åtgärda det så fort som möjligt, säger Joakim Sandahl.

Man har redan grävt ner en ledning under ån som ska fungera som skydd när den nya vattenledningen sedan är på plats. De nya vattenledningarna dras sedan igenom röret för att samma problematik inte ska uppstå igen.

Totalt sett kommer hela projektet att kosta Alvesta kommun närmare 600 000 kronor. Arbetet har flutit på som planerat och ska stå färdigt någon gång under början av nästa vecka.

– Detta har varit ett projekt som vi prioriterat för att få bort problemet, säger Joakim Sandahl.

Alexander Malmkvist
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons