Annons

Olika åsikter om var LSS-boende ska ligga

LSS-boendet ska byggas vid Taggvägen anser den politiska majoriteten. Men oppositionen anser att boendet ska byggas vid Hjärtenholmsvägen/ Pilvägen för att de boende ska ha nära till cent­rum.
Alvesta • Publicerad 5 juni 2014

Det finns ett stort behov av LSS-boende i kommunen. Många ungdomar med olika grad av utvecklingsstörning har nått vuxen ålder och har enligt LSS, lagen om stöd och service till funktionsnedsatta, rätt till en bostad. I mars tog kommunfullmäktige beslut om att boendet med lägenheter för tolv personer ska byggas.

Men om lokaliseringen råder olika uppfattningar. I kommunstyrelsen blev det votering. Taggvägen blev det vinnande förslaget med röstsiffrorna 7–6.

Annons

– Det viktigaste för mig i detta är närheten. Vi bygger simhallen med gym och varmvattenbassäng och ungdomarna ska ha lätt att ta sig dit. Det är inte heller så långt till Virdavallen och det ligger nära dagcenter, säger kommunstyrelsens ord­förande Mats Johnsson (M).

Däremot är avståndet längre till centrum jämfört med Hjärtenholms­vägen/Pilvägen. Det är en av nackdelarna menar oppositionen, som också poängterar brukarnas egna önskemål:

– I samtal med ungdomarna och föräldrarna har de hela tiden sagt att de vill bo så nära centrum som möjligt. Då ser vi ingen anledning att lägga det någon annanstans, säger Rose-Marie Larsson (S), som var ersättare i kommunstyrelsen vid beslutet och har uppdrag i omsorgsnämnden.

– Det här är en grupp ungdomar där inte så många har behov av dagcenter och de är inte heller så aktiva på fritiden med idrott. När vi har diskuterat detta i omsorgsnämnden var vi överens om att läget är bättre vid Hjärtenholmsvägen, men vi tog inget beslut om det eftersom ärendet skulle gå vidare, säger hon.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons