Annons

Önskemål om ökat jakttryck på vildsvin

För tredje natten i rad har vildsvin bökat upp allmänningen vid Spåningslandavägen och Stallvägen. Vildsvinsproblemen har ökat i östra Alvesta. Kommunens handläggare Eivor Oscarsson vill få fram ett nytt åtgärdsprogram för vildsvinen.
Alvesta • Publicerad 30 augusti 2010

Bengt-Olof Göransson, som bor på Spåningslandavägen efterlyser ett program för avskjutning av vildsvin, som är ett återkommande problem. Han menar att skyddsjägarnas och andras jaktinsatser i området inte räcker.

– Det finns ju avskjutningsprogram för älg och varg, det skulle vara på samma sätt för vildsvin, menar han.

Annons

– Nu har vildsvinen bökat upp området igen, precis när det började bli fint där. Vi har fått jord av kommunen och sått igen, där det förra böket var, men nu ser det ut som en krigszon igen. År efter år är det samma problem.

Eivor Oscarsson har fått in många klagomål även från andra delar av området, bland annat från Åsenlundsvägen och Lekarydsvägen.

– Jag vet att skyddsjägarna varit ute nästan varje natt. Men vildsvinen är svåra att skjuta, det är mörkt och inom bebyggt område. I förra veckan sköts ett vildsvin vid Lekarydsvägen, där de bökat upp tomter, säger Oscarsson.

– Det är nog dags att vi har ett nytt möte, kommunen, skyddsjägarna och Ängaholm, och tar fram ett åtgärdsprogram. Vi hade ett sådant för några år sedan och då blev det mycket bättre, säger Eivor Oscarson.

En skyddsjägare som tidningen pratat med har suttit och vakat på vildsvin fem nätter de senaste dagarna utan att kunna skjuta något och jakten fortsätter.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons