Annons

På väg bort från arbetslöshet

Projekt. Projektet Unga Vuxna är en väg bort från arbetslöshet och försörjningsstöd till jobb. – Alla ungdomar kan jobba, det gäller bara att hitta någon som vill satsa på dem, säger projektledare Kenth Söderling.
Alvesta • Publicerad 29 oktober 2010
Visar Tony Ekström visar Mertsi Bollström hur det ska gå till i verkstaden på Vislanda Mekaniska AB. Foto: Alexander Mahmoud
Visar Tony Ekström visar Mertsi Bollström hur det ska gå till i verkstaden på Vislanda Mekaniska AB. Foto: Alexander MahmoudFoto: Alexander Mahmoud
Att svetsa tycker Mertsi Bollström är den roligaste arbetsuppgiften.
Att svetsa tycker Mertsi Bollström är den roligaste arbetsuppgiften.Foto: Alexander Mahmoud

I maj stod det klart att Alvesta kommun satsar sex miljoner kronor på förebyggande insatser mot unga vuxnas arbetslöshet.

Projektet har fått namnet Unga vuxna och sjösattes i början av september. Målet är minska risken för utanförskap, arbetslösheten och behovet av försörjningsstöd bland ungdomar i åldrarna 16–24 år.

Annons

– Kommunen samarbetar med arbetsförmedlingen och näringslivet. Det är bättre att samarbeta än att motverka varandra, resonerar Kenth Söderling.

Responsen har varit bra från ungdomarna och näringslivet. Nu finns 18 sökande i projektet, varav sju är inne i en rekrytering.

– Fokus ligger på vad man vill göra och är intresserad av. Efter intervjuer börjar vi titta på intressanta företag. Om företagen i sin tur har ett rekryteringsbehov går vi vidare, säger Söderling.

Två veckors praktik väntar den sökande, för att känna av om jobbet passar eller inte. Efter det kan man välja att upprätta en utbildningsplan som kan sträcka sig upp till sex månader, där deltagaren får lön.

Målet är att den sökande ska jobba heltid, och på lång sikt få stanna kvar. Hittills har sökande som fått jobb hamnat inom industrin.

Målet är att cirka 30 personer ska ha deltagit i projektet när det når sin ända i december 2011.

Vad skiljer Unga Vuxna från andra projekt inriktat mot arbetslösa ungdomar?

– Det är just rekryteringsspåret. Vi skapar inte bara praktikplatser som ska fyllas, utan hela processen påminner mer om ett rekryteringsförfarande då ingen plats godkänns om inte intentionen är att anställa.

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons