Annons

Planen för Silkesnäs stöter på motstånd

Detaljplanen för bebyggelse i Silkesnäs vid Åsnen har godkänts av nämnden för samhällsplanering, i nästa steg ska den antas av kommunfullmäktige. Men Alvesta-alternativet ogillar planen liksom boende i Silkesnäs.
Alvesta • Publicerad 12 juli 2012

Alvesta-alternativet lämnade in en gruppreservation när beslutet togs i nämnden för samhällsplanering.

– Projektet går på lösa boliner. Det drabbar va-kollektivet. Blir Silkesnäsplanen verklighet kommer det att kosta va-kollektivet cirka fem–sex miljoner kronor, säger ordinarie ledamoten Olof Haglund (A-a).

Annons

Va-kollektivet syftar på alla de kommuninvånare som är anslutna till kommunalt vatten och avlopp och betalar fasta och rörliga avgifter för detta.

– Det är en privat exploatör somvill bygga. Han har inte visat att det finns några intressenter. Exploatören ska egentligen ta hela kostnaden, så gör man i Växjö. Jag tycker man ska göra en prioriteringslista för va-kollektivets utgifter framöver. De är stora, säger Olof Haglund.

Han deltog inte i sammanträdet, men frågan har diskuterats i partigruppen.

Detaljplanen innebär också att befintliga bostäder förses med godtagbart dricksvatten och får avloppsfrågorna lösta genom ett kommunalt va-nät. Fullmäktige har tidigare beslutat att utöka det kommunala va-nätet i området om detaljplanen antas.

Under utställningen av planen lämnades flera yttranden in. Fastighetsägarna i området vill inte att planen antas. Invändningarna gäller bland annat att det inte går att ordna godtagbara gång- och cykelvägar. De vill begränsa byggrätterna. Men länsstyrelsen har inte haft invändningar mot planen efter det att vissa förändringar gjorts.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons