Annons

Polisen söker motivet till den våldsamma branden i Alvesta

Polisen jobbar intensivt med att försöka hitta den misstänkte 26-åringens motiv till branden på restaurang Belfast i Alvesta.
– Vi knackar dörr och förhör vittnen, säger Robert Loeffel, Kronobergspolisens kommu­nika­tionschef.
Alvesta • Publicerad 24 juni 2014

Den anhållne 26-åringen­, som hittills förnekat brott, har delgivits misstanke om grov mordbrand. Ett brott där minimistraffet är fyra års fängelse. Han vårdas fortfarande på brännskadeenheten vid Universitetssjukhuset i Linköping för svåra brännskador på framförallt ryggen.

Restaurangens ägare och 26-åringen är enligt polisen bekanta med varandra sedan tidigare. Vittnen har berättat att en man kastade sig ut från restaurangen och försökte­ släcka lågorna på sin rygg. Han kom under natten till Växjö lasarett med ambulans och flyttades senare till Linköping för specialistvård.

Annons

Räddningstjänsten larmades om den våld­samma branden på Storgatan i Alvesta omkring klockan kvart över två under natten till sön­dagen. Det hördes en kraftig explosion och branden spred sig snabbt.

Restaurangen blev helt utbränd men även lägenheter som ligger över lokalen där branden började brand- och rökskadades.

Polisens kriminal­tekniker inledde sin brandplatsunder­sökning i söndags och arbetet fortsatte under går­dagen. Senast i morgon förmiddag måste åklagaren besluta om 26-åringen ska begäras häktad.

Den nu anhållne Alvesta­bon dömdes för bara några­ månader sedan för brott mot vapenlagen till dagsböter sedan polisen hittat patroner i hans bostad.

Mannen var även inblandad i ett villainbrott i Grimslöv hösten 2012. Inbrottet väckte extra uppmärksamhet eftersom polisen bedrev spaning mot tjuvarna. Tillsammans med en kamrat gjorde 26-åringen inbrott i en villa på Aspvägen. På väg från platsen stoppades tjuvarnas bil och i deras fickor fann polisen stöldgods.

26-åringen dömdes till sex månaders fängelse för bland annat grov stöld, häleri och ratt­fylleri. Han fälldes även för bidragsbrott efter att ha tillverkat falska betyg som gjorde att han blev antagen till en utbildning och sedermera kvitterade ut studiebidrag.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons