Annons

Rådjursolyckorna ökar i kommunen

Viltolyckorna i kommunen har ökat med drygt 50 procent under första halvåret 2010. Det är främst rådjursolyckorna som ligger bakom den stora ökningen.
Alvesta • Publicerad 15 augusti 2010
Antalet rådjursolyckor har ökat kraftigt i Alvesta kommun. Foto: Björn Larsson/Scanpix
Antalet rådjursolyckor har ökat kraftigt i Alvesta kommun. Foto: Björn Larsson/ScanpixFoto: 

Första halvåret 2010 skedde 187 viltolyckor i Alvesta kommun jämfört med 123 olyckor under motsvarande period förra året. Anledningen till den stora ökningen är att mängden rådjursolyckor ökat från 87 till 150 olyckor hittills i år, enligt siffror från polisen och nationella viltolycksrådet.

En kraftig ökning som förbryllar.

Annons

– Vi har diskuterat det här en hel del och vi vet inte orsaken, säger Lennart Oskarsson som är länsansvarig jägare för nationella viltolycksrådet.

En viktig bakomliggande faktor är att man märkt en ökning av både rådjurs- och älgstammen i länet. Samtidigt borde den hårda och långa vintern ha påverkat stammen negativt. Men just vintern kan också ligga bakom ökningen enligt Lennart Oskarsson.

– När det är mycket snö i markerna så går djuren där det är lättast att ta sig fram, bland annat vid vägar.

Från och med 1 januari 2010 gäller också en ny lag om anmälning av viltolyckor. Alla olyckor där vilt är inblandat måste anmälas, oavsett om djuret blivit skadat. Den tror dock inte Lennart Oskarsson påverkat.

– Man anmälde nästan alla olyckor även tidigare, det är ju en försäkringsfråga, säger han.

Samtidigt som övriga viltolyckor ökar så minskar vildsvinsolyckorna. Enbart 5 stycken har anmälts hittills i år i kommunen, jämfört med 20 olyckor förra året.

Erik Karlsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons