Annons

Rånardrama på Swedbank

Swedbank i Alvesta utsattes i går för ett rånförsök av en ensam, beväpnad man. Flera skott avlossades, men ingen person skadades fysiskt.
Alvesta • Publicerad 14 oktober 2010
Foto: 
Vid 11-tiden fick Kronobergspolisen ett överfallslarm från Swedbanks kontor i centrala Alvesta. Larmet var skarpt och en gärningsman som var beväpnad med vapen hade genomfört ett rånförsök. Polisen tror inte att gärningsmannen lyckats få med sig något av värde från banken.
Vid 11-tiden fick Kronobergspolisen ett överfallslarm från Swedbanks kontor i centrala Alvesta. Larmet var skarpt och en gärningsman som var beväpnad med vapen hade genomfört ett rånförsök. Polisen tror inte att gärningsmannen lyckats få med sig något av värde från banken.Foto: Johan Kristensson
Foto: 

Strax före klockan elva kom rånaren in på Swedbanks kontor på Storgatan. Med en lapp krävde han att få pengar och avlossade flera skott mot taket, troligen med en startpistol.

-Jag stod vid en av pulpeterna och hade precis fyllt klart min lapp. Då kom mannen in och sköt ett skott i taket. Jag blev så rädd att jag sprang ut, säger en märkbart skärrad äldre kvinna bara några minuter efter rånförsöket.

Annons

Efter att polisen hört flera vittnen stod signalementet på rånaren klart. Mannen bar en gul jacka och gulblå arbetarbyxor, och uppges vara 170–180 centimeter lång.

-?Och han bar en luva, så bara ögonen syntes. Om man ser till kroppsbyggnaden är det inte någon äldre person, tillägger kvinnan.

När vapnet avlossades var det inte riktat mot personerna som befann sig i lokalen.

-?Det rör sig om ett 20-tal personer, om man även räknar in de bakre utrymmena. Tre anställda stod i kassalinjen. Många är chockade, säger polisens informationsansvarige Robert Loeffel.

Michaela Nylén bevittnade hela rånförsöket från en klädaffär mittemot Swedbank.

-?Jag såg en man som gestikulerade inne på banken, och att folk sträckte armarna i luften. Sedan sprang han ut och krocka­de med en äldre man. Då gick ett skott av, berättade hon.

Rånaren lyckades inte få med sig några pengar. Han flydde därefter på en mountainbike mot järnvägsparken och stationen för att sedan vika norrut mot järnvägsviadukten.

-Jag såg honom cykla ned mot loket. Det small som fasiken någon minut innan, säger ett vittne.

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons