Annons

Reningen kostar 80 miljoner kronor

Flera åtgärder krävs om kommunens uppsatta miljömål med sjön Salen ska uppnås.
Alvesta • Publicerad 1 augusti 2014

Ett mål är att förbättra vattnet i norra delen av sjön så att en badplats kan göras vid Sjöparken. Halterna av totalfosfor, totalkväve, humusmängd och organiskt avfall i Salen är mycket höga. Ett annat problem är vassbälten, som har renande funktion men också breder ut sig.

En åtgärd är att utreda bottensedimenten och åtgärda dem. Kostnaden beräknas till cirka 60 miljoner kronor. Ännu en nödvändig åtgärd är att muddra stråk av sjön. Detta för att förbättra badplatser och göra sjön mer framkomlig för båtar.

Annons

Kostnaden beräknas till 14 miljoner kronor. På många ställen är sjön så grund att båtar med större motorer riskerar att fastna.

Det behövs även insatser som rör tillflöden, enskilda avlopp med mera. En del åtgärder pågår redan. Ärendet har behandlats i nämnden för samhällsplanering, som har skickat det vidare till kommunstyrelsen, som inte behandlat det ännu.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons