Annons

Sista minnet av Gudrun på väg bort

Det sista minnet av stormen Gudrun i form av timmerupplag försvinner nästa år. Då ska upplaget i Ströby utanför Vislanda vara tömt.
Alvesta • Publicerad 1 oktober 2010
En del av Ströbyupplaget, Gudrunstormens sista timmerupplag, som beräknas vara tömt nästa år.
En del av Ströbyupplaget, Gudrunstormens sista timmerupplag, som beräknas vara tömt nästa år.Foto: Margitta Lennartsson

Under sex säsonger har trafikanter på väg 23 och väg 611 mellan Ströby och Vislanda vant sig vid utsikten över det flera hektar stora upplaget där de båda vägarna möts. Snart är upplaget bara ett minne.

– Vi börjar tömma i Ströby, när vi är klara i Törnåkra om ett par veckor. En bit in på år 2011 är säkert Ströby tömt, säger Kjell Markusson, Vida Vislanda.

Annons

Vattenbegjutningen upphör skiftet november-december för frysriskens skull. Vattnet har recirkulerats via återuppsamling i dammar. Det var inte tänkt att upplaget skulle vara så länge, men efter stormen Gudrun kom Per, vars vindar var mildare men ändå tillräckliga för att fylla på upplagen av stormvirke.

Upplaget i Ströby innehåller cirka 200 000 kubikmeter timmer och räcker till fyra och en halv månads produktion på sågverket i Vislanda.

Det kan jämföras med Byholmaupplaget, som innehöll en miljon kubikmeter. I Törnåkra var som mest 186 000 kubik lagrat. Även i Yaberg i Hestra finns lite Gudruntimmer, men det mesta där är från stormen Per.

Vegetationen på Ströbyupplaget är iögonfallande men försämrar inte kvalitén.

– Det växer buskar, mossa och gräs. Vi har märkt att ju mer vegetation det är på stockarna desto bättre är virket inuti, säger Kjell Markusson.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons