Annons

Skärpt straff för macheteattack

Hovrätten skärper straffet för 20-åringen som attackerade två män med en machete i Alvesta. Han fälls även i hovrätten för mordförsök, men straffet höjs med ett år till sju års fängelse.
Alvesta • Publicerad 20 december 2013

"Vid en sammanvägd bedömning av omständigheterna finner hovrätten att straffvärdet av den samlade brottsligheten är högre än tingsrätten har kommit fram till och motsvarar fängelse i uppåt tio år", skriver hovrätten i domen, och tillägger:

"Någon annan påföljd än ett fängelsestraff kan inte komma i fråga. Med beaktande av NN:s (20-åringens) ålder vid gärningarna ska fängelsestraffet bestämmas till sju år".

Annons

Mannen var vid brottet villkorligt frigiven från domen efter rånet mot Thomsen Guld och Smycken i Alvesta. Den villkorligt medgivna friheten på tre månader förverkas nu.

Det var i juni som 20-åringen enligt domen försökte mörda två personer som jobbade på 88:ans jour på Sköldstavägen i Alvesta. Männen drabbades vid macheteattacken av mycket komplicerade skador i bland annat händerna.

20-åringens DNA säkrades på skaftet och övrigas DNA fanns på machetens vassa delar. Hovrätten konstaterar att det utdelats flera kraftiga hugg, mot den ene riktades huggen mot huvudet.

En enig hovrätt skriver att denna typ av våld "typiskt sett anses innebära en avsevärd risk för att offret ska berövas livet. Detta får även anses står klart för var och en".

20-åringen döms även för bland annat hot mot tjänsteman efter att ha dödshotat tre poliser och deras familjer.

Detta är den andra domen på kort tid efter uppmärksammade våldsbrott i Kronobergs län som hovrätten skärper. Nyligen höjdes straffet för mannen som högg två personer med en avslagen flaska i Teaterparken i Växjö. Tingsrättens dom på två och ett halvt års fängelse för grov misshandel ändrades av Göta hovrätt till åtta års fängelse för dråpförsök.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons