Annons

Skolinspektionen kritiserar Alvesta kommun

Skolinspektionen kritiserar Alvesta kommun. Man anser bland annat att det finns brister i arbetet med att motverka kränkande behandling.
Alvesta • Publicerad 27 oktober 2010

En anmälan gjordes i juni månad till Skolinspektionen av elevens förälder, som ansåg att eleven blivit mobbad i flera år och att skolan inte gjort något åt situationen.

I sitt yttrande till Skolinspektionen ansåg kommunen att skolan agerat helt enligt de föreskrifter som finns, och att anmälan saknar grund.

Annons

Skolinspektionen har utrett ärendet, och funnit brister i arbetet med att motverka kränkande behandling och samarbete mellan skola och hem.

Av handlingarna framgår att eleven har uttryckt oro samt att hon upplevt sig mobbad. Men skolan har inte agerat och gjort några insatser för att stödja eleven enligt det material som redovisats av kommunen.

Att skolan inte kontaktade föräldern efter en incident i våras, på elevens önskan, kritiseras också eftersom skolan ska kontakta hemmet när svårigheter uppstår för eleven i skolan.

– Vi ska läsa igenom och analysera Skolinspektionens utlåtande, säger Mats Martinsson, förvaltningschef på förvaltningen barn och ungdom.

Alvesta kommun ska senast den 17 december redovisa vilka åtgärder som vidtagits med anledning av kritiken. Redovisningen ska innehålla åtgärder i det aktuella ärendet om det fortfarande är aktuellt, och även åtgärder i utvecklande och förebyggande syfte.

Skolinspektionen vidtar inga åtgärder när det gäller rätten till särskilt stöd, anmälan till socialtjänsten eller skolsköterskans insatser som nämns i anmälan.

Emma Ståhl
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons