Skolorna bör anpassa loven efter muslimska högtider

Planera in elevernas lovdagar så att de sammanfaller med muslimska högtider.
Det föreslår Socialdemokraterna i Alvesta.
Alvesta • Publicerad 16 november 2012
Robert Olesen (S)
Robert Olesen (S)Foto: 
Per Ribacke (S)
Per Ribacke (S)Foto: 

Uppdatering: Efter att denna artikel skrevs 2012 har nämnden för barn och ungdom i Alvesta röstat nej till förslaget.

Läs mer om detta i följande artiklar, Nej till ledighet vid muslimska högtider och Vi ville bara flytta en studiedag

Socialdemokraterna Robert Olesen och Per Ribacke skriver idag i en debattartikel i Smålandsposten att Alvestas skolor bör anpassa viss ledighet efter muslimska högtider.

Det handlar om hög­tiderna Eid al Fitir som är fastemånaden Ramadans avslutningsfest samt Eid al Adha som markerar slutet på vallfärden till Mecka. Muslimska barn begär därför ledigt från skolan under dessa dagar.

Olesen och Ribacke menar att detta leder till att många barn går miste om undervisning.

– Detta är ett nationellt problem. Vi har ledigt under våra kristna hög­tider, muslimska elever tar dessutom ledigt under sina högtider men det blir inga naturligt lediga dagar, säger Per Ribacke som också är vice ord­förande i nämnden för barn och ungdom i Alvesta.

De båda politikerna anser också att planeringen och arbetsmiljön i skolan påverkas negativt då många elever är borta eller tvingas delta i undervisningen mot sin vilja för att de inte beviljats ledighet.

”I värsta fall skapas motsättningar och irritation som följer med under terminen”, skriver de.

Robert Olesen och Per Ribacke föreslår därför att skolan helt enkelt förlägger några av lärarnas studiedagar så att de sammanfaller med nämnda högtider.

Bekymret finns också inom SFI (svenska för invandare), menar Per Ribacke.

Elever kan i ena veckan ha varit hemma då lärarna haft studiedag för att veckan därpå missa ytterligare en dags viktig undervisning på grund av en muslimsk högtid.

– Vi vill få igång diskussionen. Och jag som skolpolitiker vill ju att eleverna ska vara så mycket som möjligt i skolan. Detta tror jag är början till något mycket mer

Han menar att det handlar om att anpassa sig efter ett samhälle med mer än en religion.

Finns risken att ert förslag istället sätter igång främlingsfientliga krafter?

– Då får vi ta den debatten. Men att lägga ut studiedagar så att de sammanfaller med en högtid kan jag inte se som ett stort problem.

(S) har lämnat in förslaget som ett yrkande i nämnden för barn och ungdom. Ärendet ska tas upp på kommande sammanträde.

Fotnot: De båda muslimska högtiderna infaller hos oss inte samma datum varje år eftersom den muslimska kalendern är en månkalender. Högtiderna kan infalla på skoldagar men också på helger eller ordinarie lov.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.