Annons

Snart går det utför i Hanaslövsbacken

Nu går snökanonerna i Hanaslövsbacken för fullt. Dygnet runt. Allt för att backen ska kunna ta emot utförsåkarna så snart det bara är möjligt.
Alvesta • Publicerad 26 januari 2012
"Snögubbarna" Kenneth Martinsson och Liserik Martinsson har jobbat med snötillverkning sedan klockan sex i morse.
"Snögubbarna" Kenneth Martinsson och Liserik Martinsson har jobbat med snötillverkning sedan klockan sex i morse.Foto: Margitta Lennartsson
Bengt Gustavsson justerar något på den högst belägna snökanonen, där man kan se fem kyrkor vid klart väder.
Bengt Gustavsson justerar något på den högst belägna snökanonen, där man kan se fem kyrkor vid klart väder.Foto: Margitta Lennartsson
Lars Gunnarsson, Matti Toivonen, Bengt Gustavsson och Ingvar Fransson framför pistmaskinen, som tar vid när snökanonerna gjort sitt.
Lars Gunnarsson, Matti Toivonen, Bengt Gustavsson och Ingvar Fransson framför pistmaskinen, som tar vid när snökanonerna gjort sitt.Foto: Margitta Lennartsson

Går allt väl kan backen öppna onsdag nästa vecka. "Snögubbarna" Kenneth Martinsson och Liserik Martinsson har jobbat sedan klockan sex på morgonen och går av sitt pass vid tiotiden.

– Detta är roligt. Särskilt när skolbarnen är här, säger Kenneth Martinsson, som började hjälpa till i backen när han blev pensionär för ett par år sedan.

Annons

De tillhör ett kärngäng av pensionärer som är helt nödvändiga för att göra snö och sköta anläggningen över huvud taget. De kallas "snögubbar" eftersom de är pensionärer. Deras chef är Ingvar Fransson, också han pensionär.

– Vi började måndags kväll med detta. Fast nattetid får de yngre krafterna ta vid. I år har allt gått jättebra hittills, säger Ingvar Fransson.

Fem snökanoner är i gång. Det är några grader kallt. Men det kunde vara ännu kallare, säger Anders Lindahl, engagerad i Friluftsfrämjandet, som sköter utförsåkningen.

– Det kan vara klart på onsdag. Men någon eller några nätter med många minusgrader hade varit bra, säger Anders Lindahl.

När snökanonerna har gjort sitt ska den stora pistmaskinen ut och göra sitt jobb; jämna ut snöhögarna och pista backen. Det tar fyra dagar för pistmaskinen, som tidigare gått i österrikiska alperna att göra detta. Under tiden har snögubbarna full sysselsättning med att montera liftbyglar och diverse annat.

När allt är klart för åkarna, kanske på onsdag, väntar alpina nöjen i Fun Park för både nybörjare och avancerade åkare, tre nedfarter, barnbacken och pulkabacken och det finns rikligt med snö även i längdskidspåret. Detta ger förhoppningsvis klirr i kassan hos Friluftsfrämjande och Alvesta skid- och orienteringsklubb, som driver längdskidspåret.

Margitta Lennartsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons