Annons

Snart säkrare för fotgängare i Alvesta

Alvesta får snart sin första säkrade överfart för fotgängare. En blinkande herr Gårman ska uppmärksamma bilisterna vid den nya busshållplatsen på Värnamovägen.
Alvesta • Publicerad 5 oktober 2010
Tommy Andersson och Joakim Sandahl från Mark och miljö i Ljungby vid den kant som när den är färdig skall göra insteget enklare.
Tommy Andersson och Joakim Sandahl från Mark och miljö i Ljungby vid den kant som när den är färdig skall göra insteget enklare.Foto: Johan Kristensson

I samband med att Alvesta kommun bygger ny busshållplats på Värnamovägen i höjd med Odlingsvägen bygger man också samhällets första så kallade säkrade överfart. Dessa överfarter finns bland annat i Växjö och de uppmärksammar bilisterna när en fotgängare eller cyklist närmar sig övergångsstället.

Systemet fungerar så här: Rörelsesensorer riktas mot gång/cykelvägen. När någon närmar sig startar en blinkande lampa ovanför övergångsskylten och bilisterna blir förhoppningsvis extra uppmärksamma på att någon skall korsa vägen.

Annons

Håkan Nilsson, tekniker på Alvesta kommun:

– Den gamla busshållplatsen är svårtillgänglig. Den ligger i en slänt och boende på Påvelsgård som ska åka buss till Växjö tenderar att korsa Värnamovägen istället för att använda gångtunneln.

– Med den nya busshållplatsen blir det både säkrare och bekvämare för resenärerna. Det blir dessutom ett kortare insteg till bussen eftersom hållplatsen förhöjs i förhållande till vägen, säger Håkan Nilsson.

I samband med byggnationen kommer portar som smalnar av vägen sättas upp. Hastigheten innanför portarna sänks till 40 km/h.

– Vi vill få ner hastigheten vid överfarten så mycket som möjligt, säger Håkan Nilsson.

I går blev det också klart att en interaktiv tidtavla som visar tid till nästa avgång monteras upp.

Arbetet inleddes i förra veckan och beräknas vara färdigt i månadsskiftet oktober/november. Under arbetets gång kommer stundtals endast en körfil vara tillgänglig för den ordinarie trafiken vilket kan innebära störningar.

Johan Kristensson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons